A találkozón a taxisok adózási lehetőségeinek lehetséges változása mellett a vizsgarendszerről, a gépjárműállománnyal kapcsolatos szabályozásról esett szó. A Kata-törvény ide módosítása után az adózási lehetőségek a taxisok esetében is beszűkültek, oly módon, hogy a taxis vállalkozások „bekerülési költsége és a megtermelt profitja közötti olló összezárult”.

A szakértők és hatóságok között folytatott kommunikációból kiderült: az alanyi adómentes lehetőség és a kata formák között inkonzisztencia áll fent, ami miatt az ügyet már Brüsszelbe küldték felülvizsgálatra. A válasz 2-3 hónap múlva érkezhet vissza, és azután lehet rendeletet és törvényt módosítani - olvasható a portálon.

Vizsgák

A szakszervezet optimista a taxisok vizsgahelyzetét illetően is. Az illetékes minisztérium válasza alapján elképzelhető, hogy rövid időn belül megnyújthatják a vizsgák között eltelt időt, vagy úgy módosíthatják, hogy a vizsgarendszer kreditpont alapú legyen – olvasható a közleményben. Ennek érdekében a szakszervezet taxis szakmában dolgozó szakértői és az érintett szakminisztérium kollégai munkacsoportot fognak felállítani.

A taxiként használt autók korának korlátozása is szóba került az egyeztetésen. A gépjárművek kora eddig 10 évre volt korlátozva, melyet nemrégiben néhány taxis esetében 13 évre emeltek. A szakszervezet ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a piacon sem új, sem használt járművek nem találhatók. A helyzet megoldása érdekében a szakszervezet a kormánnyal közösen szintén munkacsoportot állít fel szakértők bevonásával.

Annyit már most tudni lehet, hogy a szervezet a járművek maximális életkorának 15 évre való emelését javasolta, amit a kormány nem utasított el.

A kormányzattal folytatott megbeszélésen a taxis „hiénák” elleni fellépés is szóba került. Az érdekvédelem szakértői javaslata alapján integrált ellenőrzési csoport állhat fel, ami várhatóan több állami ellenőrző szervet foglalhat magában.

A tarifaemelésre – mint írták – a Főváros nyitottnak mutatkozik, vagyis egyetértenek az emelési szándékkal, ehhez azonban szükséges a közgyűlés jóváhagyása is, amire idén már biztosan nem kerül sor. A taxisok azt remélik, hogy a februárban esedékes következő közgyűlésre „az addig érdemben letett javaslataik döntéshozásra kerülnek”.