A vidéki taxitársaságoknak nincs hatóságilag meghatározott tarifájuk, ott a taxitársaságok vezetői dönthetnek.

Az üzemanyag ára folyamatosan növekszik, a taxisofőrök pedig már több hete indokoltnak látják a tarifa megemelését. Egy, az ATV Híradónak nyilatkozó pécsi taxisofőr azt mondta, nemcsak a benzin vagy a gázolaj drágulása áll annak hátterében, hogy emelni szeretnék a viteldíjakat, a kötelező biztosítás, az autóalkatrészek, szervizek mind felemelkedtek 20-30 százalékkal.

A beszámoló szerint a jelenlegi helyzetet Debrecenben is nehéz fenntartani, 1-2-3 héten belül tarifaemelésre lesz szükség.

Nehéz a költségeket csökkenteni, mivel az új járművek vagy az alkatrészek beszerzése nem a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája, a hatóságilag rögzített árképzés azonban igen. Ebben a héten egyeztettek a felek.

„A város azt kérte tőlünk, hogy egy szakmai bizottságot hozzunk létre, hogy előkészítsék ezeket a javaslatokat, és utána pedig valamilyen módon a következő hetekben valamilyen megoldást találjunk arra a problémára, hogy a költségeinkkel párhuzamosan valamilyen szinten a bevételeink is növekedjenek” – mondja Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Utoljára 2018-ban volt áremelkedés, akkor 12 százalékkal nőtt a tarifa.