Sajnos nem érezhető és nem számottevő a fuvarszámok emelkedése a járványügyi korlátozások elindulása óta - számolt be Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a portálnak.

A koronavírus-járvány tavalyi első hulláma szinte sokkolta a piac szereplőit, mivel a fuvarszervezők elvesztették a megrendelők több mint felét - és rajtuk keresztül a taxisok is. Kezdetben a nagyobb cégek átmenetileg csökkentették a tagdíjakat és próbálták a költségeiket is optimalizálni.

Mivel már több mint egy éve tart ez a vészhelyzet, egyre nehezebb a vállalkozások életben tartása. Amíg 2019 decemberében több mint 7 ezer engedéllyel rendelkező taxi volt a fővárosban, mára 5 ezer alatt van ez a szám.

Tavaly március óta 50-60 százalékkal csökkent a fuvarszám és ezzel párhuzamosan a bevétel is.

Akkor nőhetnek érdemben újra a fuvarszámok, amikor elkezdenek kinyitni az éttermek, a mozik, a sport és turisztikai központok valamint azok a szórakozóhelyek, ahol kulturált formában ismét találkozhatnak az emberek egymással - véli az elnök.

Az elhúzódó járványhelyzet miatt a taxisok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek Magyarországon is. Akiknek nincsenek tartalékaik, azok közül az utóbbi hónapokban jó páran már "bedobták a törülközőt" és abbahagyták a fuvarozást. Van olyan sofőr, aki manapság már építkezéseknél dolgozik kétkezi munkásként.

A kormány tervei szerint a nyitás következő fokozataként a teraszok az is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik.