Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MVM Paks II. Zrt. telephelyengedély-kérelmét megalapozó Földtani Kutatási Program anyagai nyilvánosan nem hozzáférhetőek, azok számadatainak és következtetéseinek független ellenőrzésére szinte nincs lehetőség. A hatóság a rendelkezésére álló szűkös időkeretben és véges kapacitással vizsgálta a több mint 2200 oldalas dokumentációt, az MVM Paks II. Zrt. által beterjesztett számok ellenőrzésére önálló vizsgálat keretében lehetősége sem volt - írja közleményében a civilszervezet.

Az Energiaklub szeretett volna ügyfélként részt venni a folyamatban, azonban az Országos Atomenergia Hivatal ezt elutasította. Az egyetlen közmeghallgatás kivételével a telephely-engedélyezés folyamata gyakorlatilag láthatatlan volt, nem születtek olyan rendszeres beszámolók, amelyek például a brit nukleáris hatóság munkájának természetes részei.

"Lényeges problémának tartjuk, hogy a telephely-engedély a múlt kihívásaival számol, és megfeledkezik arról, hogy már 2025-ben, az üzembe helyezés tervezett időpontjában is számos új geopolitikai és technológiai kihívásokra kell egy atomerőművet felkészíteni" - mondta Fabók Márton, az Energiaklub szakértője.

"Az eljárás során elkészült tanulmányok azt sugallják, mintha az emberi tevékenységből eredő külső veszélyek csupán olyanok lennének, mint a városi benzinkúton bekövetkező robbanás, vagy a purhab kigyulladása egy közeli üzemben. A paksi új blokkokat azonban legalább hatvan évre tervezik, és borítékolható, hogy egy ilyen időtávon ennél sokkalta súlyosabb külső kockázatokkal és kihívásokkal is szembe kell majd nézni. Egy atomerőműnek nem csak a jog betűjének kell megfelelnie, hanem a józan előrelátásnak is, és a mostani engedély ilyen garanciákkal számos pontos adós marad."