A felhívás nélkül odaítélt szerződésről szóló információt a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A zárt eljárás indoka az, hogy műszaki-technikai okokból a kért szolgáltatást csak egy szervezet képes teljesíteni.

A szolgáltatás meghatározása a következő: április 15. és szeptember 30-a között jégeső veszélyjelzés biztosítása, az országos jégkár megelőző rendszer működtetéséhez.

A nyertes ajánlattevő legfeljebb napi 3 alkalommal, járás szinten tájékoztató előrejelzést küld, hogy várható-e jégeső vagy sem, az adott járásban (az időpontok: 7:00, 13:00 és 19:00 óra). A tájékoztató tartalma: nem várható jégeső/mikortól várható az adott járásban a riasztás jelzése. Ha reggel 7 órakor az látszik, hogy a következő 12, 24 órában országosan nem várható riasztás, akkor ezt is meg kell adni.

Az agrárkamara április 11-én kötött szerződést az OMSZ-szel.

A Napi.hu 2017 októberében írt arról, hogy 2018 májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amellyel több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban.