A nyílt tenderfelhívást a Balatoni Hajózási Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kompok főbb műszaki paraméterei a következők: a hossza 45 méter, a szélessége 11,4 méter, a teljes magassága 16,46 méter. A terhelhetősége 88,5 tonna, az utas-befogadó képessége - a gépjárművel utazók száma felett - 120 fő. A kompon 30 kerékpárnak lesz fenntartott hely. Az utazósebesség óránként 15 kilométer.

A katamaránok adatai: a hossz 34,85 méter, a szélesség 10,90 méter, a teljes magasság 12,90 méter. Az üzemi merülése 1,5 méter. A zárt térben 200 utas fér el, és 35 kerékpárnak lesz ott hely. A sebessége óránként 18 kilométer, és a hajózó létszám 3 fő.

Ajánlatot az tehet, aki az elmúlt három lezárt üzleti évben legalább 600 millió forint nettó árbevételt ért el, az első részben komp, a második részben pedig hajó szállításából.

Az ajánlattételi határidő december 28. Az értékelésnél 70 súlyszámmal szerepel az ár és 60 súlyszámmal a minőség.

A Napi.hu múlt év januárban közölte, hogy visszakerül az államhoz az önkormányzati tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt.-ből (Bahart) egy 1,424 milliárd forint névértékű részvénycsomag, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolhatja.

Idén májusban arról írtunk, miután az állam tőkeemeléssel kisebbségbe szorította a tulajdonos balatoni önkormányzatokat a nyereségesen működő Balatoni Hajózási Zrt.-ben, arról döntöttek, hogy a társaság eladja vagy bérbe adja egyes értékes ingatlanait.

A konkrét eladásokról októberben tudósítottunk: éles árverseny alakult ki a csopaki kikötőért, az  árverésen 52 millió forintról indult a licit, ami 464 millióra emelkedett. Az állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. több értékes ingatlana is kalapács alá került, köztük van a balatonszemesi Hattyú Kemping, a balatonboglári Sellő Kemping és a siófoki Hotel Móló is.