Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Szeged-Szabadka nagyvasúti vasútvonal magyarországi szakaszának hossza 13 kilométer. Megközelítőleg 3,5 kilométer új vasúti pálya épül Szeged belterületén. Az új pályaszakaszon 2 új megállóhely és 1 hurokvégállomás lesz, de átépül 8 meglévő megállóhely is. A tervezési idő 24 hónap.

A tervezés hazai forrásból történik. További vizsgálata szükséges a Szabadka és Hódmezővásárhely közötti tram-train hálózaton a kötöttpályás közlekedés átszállásmentes biztosíthatóságára vonatkozóan - áll a közleményben.

A nyertesekkel szeptember 14-én kötött szerződést a NIF. Indult még a közbeszerzésen a Hydro-Ép Közmű Tervező,- Szervező és Kivitelező Kft. is.

A tervezésre szóló első közbeszerzés megjelenésekor, tavaly június elején írtuk: Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter szívügye volt, hogy Szegedet villamos kösse össze Hódmezővásárhellyel. Most a vonal akár Szerbiába is átérhet a meghosszabbítással. A már megvalósult szakasz és a kísérő beruházások összértéke már megközelíti a 85 milliárd forintot.

Augusztus végén adtunk hírt arról, miután egyetlen ajánlat sem érkezett, eredménytelen lett a Szeged-Szabadka tram-train rendszer magyar szakaszának kiépítéséhez szükséges tervezésre kiírt tender. Ez a vasút része lesz majd a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonalnak.

Decemberben közöltük, hogy nyílt közbeszerzésen keres vállalkozót a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Szeged-Szabadka tram-train engedélyezési terveinek az elkészítésére. Ennek az eredménye született meg most.

A Delmagyar.hu idén áprilisban írt arról, hogy a Szeged–Szabadka-vasútvonal alapkövét tavaly októberben tették le Horgoson, az átadás 2023 őszére várható. A pálya elkészülte után, már ősszel a Szeged–Röszke-vonalra terelik a 150-es vonali tehervonatokat a Budapest–Kelebia szakasz építése miatt, 2023-ban a személyforgalom is megindulhat. Hat pár nemzetközi IC vonatot terveznek közlekedtetni a vonalon, valamint 9 pár belföldi személyt Röszke és Szeged között. Az érintett hazai szakasz hossza 13,075 kilométer, a kivitelezésre 41 milliárd forintos az állami támogatás.