A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ma hivatalosan is bejelentette, hogy engedélyezte azt a két egymással szoros kapcsolatban álló összefonódást, melyekben az Axel Springer SE és a Ringier AG egyes magyarországi lapjaikat értékesítették a Vienna Capital Partners-csoport (VCP) részére, többi magyarországi lapjaikat pedig az általuk közösen irányított Ringier Axel Springer Media AG irányítása alá helyezték. (Az ügyletről már szerdán hírt adott a Kreatív.hu.)

Az összefonódások révén a VCP-hez kerül a jelenlegi Ringier AG lapok közül a Népszabadság, a Nemzeti Sport, és egyes magazinok. Szintén a VCP lesz a kiadója a jelenlegi Axel Springer lapok közül 8 megyei napilapnak, a Vasárnap Reggelnek, a Világgazdaságnak és több magazinnak.

A közös irányítású Ringier Axel Springer Media AG-hez kerül a jelenlegi Ringier AG lapok közül a Blikk lapcsalád (Blikk, Vasárnapi Blikk, Blikk magazinok), a jelenlegi Axel Springer SE lapok közül pedig a TV műsorok és több magazin.

A VCP keretében azonos irányítás alá kerülő lapok és a Ringier AG és az Axel Springer SE közös irányítása alá kerülő lapok esetében sem voltak azonosíthatók verseny problémák, továbbá a megkeresett piaci szereplők sem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódásokkal kapcsolatban, ezért a GVH az összefonódások engedélyezése mellett döntött - indokolta meg döntését a GVH.