A cégalapítási többlet ugyan minimális, mivel 1022 cégalapítás mellett 1017 cégtörlés történt, de az országos tendenciákhoz viszonyítva ez kimagasló szektorszintű cégalapítási kedvet jelent - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A pozitív képhez hozzájárul az alkalmazottak számának folyamatos emelkedése is. A nyári alkalmazotti létszám tartalmaz szezonalitási hatásokat, ugyanakkor a hosszabb távú trend is azt mutatja, hogy egyértelműen javul az ágazati foglalkoztatás. Méréseink szerint kisebb-nagyobb kilengésekkel ugyan, de 2012 szeptembere óta stabilan növekszik az ágazati alkalmazotti létszám. A kimutatott növekményben ugyanakkor a termelési felfutás mellett a szektor fehéredése is szerepet játszik - mondta az Opten szakértője.

Építőipari cégstatisztika 2017 nyarán
IdőszakAlkalmazott (ezer fő)Cégtörlés (db)Cégalapítás (db)
Június160,0429372
Július162,7307299
Augusztus164,4281351
Összesen-1 0171 022
Forrás: Opten

Az Opten cégfluktuációs Index (amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) nyári hónapokra vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 17 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt a mutató Zala, Veszprém és Vas megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.