Az OTP Bank és az AXA Bank Europe SA megállapodást írt alá az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról - jelentette be a magyar pénzintézet szerdán a Budapest Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezés terén tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével fog nőni - tette hozzá az OTP.

Az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le.

Január közepén pénzügyi forrásokra hivatkozva jelentette először a Reuters, hogy az OTP Bank tárgyalásokat folytat az AXA Bank Europe magyarországi jelzáloghitel portfóliójának átvételéről.

A belgiumi székhelyű AXA Bank Europe, a francia AXA biztosító banküzlettel foglalkozó érdekeltsége. Az AXA Bank Europe Hungary 2014-ben 37,8 milliárd forint veszteséget könyvelt el és működésének hat éve alatt 108 milliárd forintos veszteséget szenvedett el Magyarországon. Mérlegfőösszege 2014 végén 351 milliárd forint volt, 7 bankfiókot működtetett.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint a tranzakció miatt az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendőjük nincs, a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak. A tranzakció lezárásáig az AXA Bank a megszokott színvonalon szolgálja ki vállalati és lakossági ügyfeleit, akik az eddigiekben is használt csatornákon, változatlan módon intézhetik bankügyeiket.

Az OTP és az AXA mindent elkövet a zökkenőmentes váltás érdekében. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni - közölta az OTP.