Az intézkedés Magyarországon a 2017. december 30 és 2018. január 15. közötti lejáratú termékeket érinti. Az áruházlánc a termékeket visszahívja a fogyasztóktól, erre az üzletekben kihelyezett plakátokkal hívja fel a figyelmet - olvasható a Nébih közleményében.

Az intézkedés az alábbi termékeket érinti:

  • Megnevezés: Csirkemellfilé darabok - csirkemellhús csirkemellfiléből vágva, készre sütve classic, zöldfűszeres, pikáns
  • Márka: Böklunder
  • Fogyaszthatósági idő: 2017.12.30 és 2018.01.15. között
  • Kiszerelés: 150 g
  • RASFF referenciaszám: 2017.2249

Az áruházlánc német központjának tájékoztatása szerint a vételárat az áruház megtéríti. A termék:

Forrás: Nébih

Kockázatok

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták - írja a Nébih.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek - főként a várandós nők körében - súlyos következményei lehetnek. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - bővebben itt olvashatók információk a baktériumról.

A nyitókép illusztráció, forrás: Pixabay.