A kormány szerdán energia-veszélyhelyzetet hirdetett, aminek részeként a lakossági rezsicsökkentés korlátozását is bejelentette. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken már jó hírt is közölt: termelési csúcsot értek el a magyarországi naperőművek.

Hazánkban július 13-án a naperőművek összesített termelése meghaladta az 1836 megawattot (MW) a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján - olvasható a TIM Facebook-oldalán. Ez azt jelenti, hogy ekkor a teljes magyarországi villamosenergia-felhasználás közel 37 százalékát a nagy naperőművek fedezték. A jelenlegi energia-vészhelyzetben ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen az alternatív energiaforrások hozzájárulnak az ország energiával való ellátásának biztosításában is - közölte az MTI híre szerint a minisztérium.

A kormány célja, hogy a napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez.

Éllovasok vagyunk az EU-ban

A napelemek kapacitása öt év alatt megtízszereződött, 2021-ben pedig a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 56,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezzel az Európai Unióban itthon volt a legmagasabb - 11,1 százalékos - a naperőművek aránya a teljes áramtermelésben.

Magyarország jelenleg összesen több mint 3000 megawattnyi napelemes kapacitással rendelkezik - olvasható a TIM bejegyzésében.