Mindkét nyílt közbeszerzés módosítását az ajánlatkérő KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az első tender a H6/H7-es (csepeli, ráckevei) HÉV vonalak korszerűsítésének és a Kálvin térig történő meghosszabbításának a tervezését tartalmazza. Ezt a munkát 2020. júniusában a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. és a Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft. nyerte el, nettó 7 milliárd 147 millió forinttal. A díj időközben minimálisan, 7 milliárd 212 millió forintra emelkedett, most viszont felment 9 milliárd 315 millióra.

A drágulást előidéző pótmunkák a következők:

  • a pesterzsébeti intermodális csomópont,
  • az 510-es számú út és a H6-os HÉV különszintű keresztezés tervezése,
  • a Szigetszentmiklós-Gyártelepen állomási előtér kialakítása,
  • a Közvágóhíd csomóponti rendszer kialakítása,
  • a Csepel, Erdősor utcai végállomás, a hulladékkezelés,
  • továbbá a GSM-R rendszer tervezése.

Drágulás Szentendrén

A másik közbeszerzés a H5-ös (szentendrei) HÉV vonal korszerűsítésének a tervezését tartalmazza. Ezt az UTIBER Közúti Beruházó Kft., valamint a Vasút- és Úttervező Zrt. nyerte meg 2020. júliusában, nettó 1 milliárd 755 millió forinttal. A feladatuk a következő volt: a Batthyány tér - Békásmegyer szakasz részleges felújításának megtervezése, valamint a Békásmegyer - Szentendre szakasz teljeskörű infrastruktúra felújításának megtervezése és a kapcsolódó tervezések, szolgáltatások elvégzése.

A tervezési díj most 2 milliárd 220 millió forintra emelkedett. Itt a pótmunkák a következők: a H5-ös HÉV és a MÁV 2-es számú (esztergomi) vasútvonal közötti interoperábilis járatok feltételeinek kialakítása, a Békásmegyer-állomási aluljáró födém megbontása, az aluljáró kinyitása a peron vonalában, Pomázon a 111-es számú közút különszintű átvezetése (HÉV felüljáró), a Pomáz állomásnak, kompakt, kisvárosi intermodális csomóponti kialakítása többlet feladatai, a Szentendre végcsomópont intermodális csomóponti komplex kialakításának többlet feladatai, továbbá a Budapest, Margit híd HÉV megállóhely és a 4-6-os villamos megállóhely összekötése akadálymentesítésének többlet feladatai.