A uniós közbeszerzési közlönyben megjelent felhívás feltételei között szerepel az, hogy "a megtervezendő épület és környezete legyen egyben az emlékezés, a kegyelet és a történelmi gondolkodás emlékműve, amely a jelen, sőt a jövő lehetőségeit felhasználó építészeti, műszaki, kiállítástechnikai eszközökkel, innovatív megoldásokkal, magas építészeti minőséggel és műszaki színvonalon ad lehetőséget a korszak bemutatására, a célok megvalósítására. A Hortobágyi Deportálások Emlékhelyének nettó alapterülete 3 425 négyzetméter."

A tervpályázat eredményeként kiválasztott tervezővel a BFK tervezési szerződést kíván kötni. A tervpályázatra meghívottak száma: 10 részvevő.

A pályaművek értékelésének szempontjai a következők:

- a kiállítási koncepciónak való megfelelés, mint prioritás,

- igazodás a környezethez,

- építészet és tömegalkotás,

- tervezési program és funkció.

A pályázatra november 26-ig lehet jelentkezni.

A díjazásra rendelkezésre álló keret bruttó 20 millió forint. Az első díj bruttó 6 millió forintnál nem lehet nagyobb, a megvétel összege pedig bruttó 1 millió forintnál nem lehet kisebb.

A bírálóbizottság elnöke Rétvári Bence, a társelnöke Wachsler Tamás, a tagjai pedig a következők: Bognár Csaba, Jakab Ádám András, Jambrik Imre, Lőrinczné Balogh Krisztina, Füleky Zsolt, Szalay Tihamér, Krizsán András, Ferencz Marcel, a póttag Orbán Csaba.