Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az élelmiszerek kidobásakor az előállításhoz, szállításhoz és csomagoláshoz felhasznált összes energia és víz is kárba veszik, ezért az üvegházhatású gázok mintegy 10 százaléka köthető az élelmiszer-hulladékhoz. Erre reagálva, Magyarországon több mint 160 Tesco áruház ajánlja fel napi szinten a megmaradt élelmiszert a rászorulóknak. Így a 2021/22-es pénzügyi évben az áruházlánc az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-felesleg 82 százalékát fordította jótékony célra.

Az adományként a nélkülözőknek felajánlott 3403 tonna élelmiszer-felesleg mintegy 10 890 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez ebben az időszakban – írja a boltlánc a közleményében.

A Tesco a 2021/22-es pénzügyi évben 722 175 tonna élelmiszert forgalmazott magyarországi üzleteiben, amelyből 9115 tonna feleslege keletkezett. Ebbe beletartoznak az emberi és állati fogyasztásra átadott, valamint az adományozásra nem megfelelő élelmiszerek is, amit megsemmisítenek - közölték.

Közép-Európában a Tesco 2019-ben, 11 évvel a 2030-as határidő előtt elérte az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzését, amely az élelmiszer-hulladék megfelezéséről szól. A kiskereskedelmi lánc célja, hogy 2035-ig saját működésében, 2050-ig pedig az ellátási láncban is elérje a nettó zéró kibocsátást, ami összhangban áll az ENSZ által megfogalmazott céllal, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásával – hangsúlyozta a vállalat.

A nyilvános cégadatok szerint a Tesco-Global Áruházak Zrt. utolsó lezárt üzleti évében, a 2020 márciustól 2021 márciusig tartó időszakban közel 591 milliárd forint árbevételt ért el, az előző időszaki 602 milliárd forintot követően. Magyarországon a Tesco mintegy 200 áruházzal rendelkezik.

Az állam is begyűjtené a maradék élelmiszert

Még január végén a hét alapélelmiszer árstopja mellett jelentette be a kormány, hogy egy állam által kijelölt szereplővel gyűjteti össze a lejáró termékeket a boltláncoktól. A februártól érvénybe lépő jogszabály lényege, hogy a 48 órán belül lejáró élelmiszereket össze kell gyűjteniük a boltoknak és átadniuk az erre kinevezett állami szervezetnek. Az élelmiszerpazarlás komoly probléma, önmagában a lépés, amely a pocsékolásnak szeretne gátat vetni, jó irány.

Nem sokkal később meg is alapították megalapították az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-t, amely az élelmiszer-pocsékolásnak vetne véget. A társaságot Hodorics András irányítja, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott. A cégvezető tulajdonosa az Akali Apartmanok Kft.-nek, amely Balatonakaliban új építésű ingatlanokat értékesít. 

Viszont bár a rendszer február óta él, egyelőre nem igazán mutat életjeleket az állami élelmiszerbegyűjtő.