A "Cyber Rodeo" elnevezésű eseményen avatja fel texasi gyárát a Tesla. A beruházás átadására azt követően kerül sor, hogy a héten a milliárdos vezérigazgató, Elon Musk meglepte a piacot azzal, hogy nyilvánosságra hozta, hogy 9 százalékos részesedést vásárolt a Twitterben, és csatlakozik a közösségi médiaplatform igazgatótanácsához – számolt be a Reuters.

Az új berlini gyárral együtt az austini üzem várhatóan megduplázza a vállalat éves gyártási kapacitását, és 2 millió járműre növeli azt. A Tesla közölte, hogy a kaliforniai és sanghaji gyárakban is bővíti a termelést. A gyártó arról is beszámolt, hogy többéves időszak alatt évi 50 százalékos növekedést vár a leszállított készjárművek számában.

Musk a világ legnagyobb bulijaként hirdette meg a nyitórendezvényt, de egy Travis megyei tűzoltóparancsnok szerint a Tesla azt mondta a megyének, hogy valószínűleg kevesebb mint 15 000 résztvevőjük lesz. A csak meghívottaknak szóló esemény, amely helyi idő szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdődik, interaktív túrákat foglal magában, amelyeket ételek és különböző élő szórakoztató programok kísérnek.

A Tesla közölte, hogy óriási öntőprésekkel fogja elkészíteni az autók hátulját és elejét az új gyárakban, a gyártási idő és a költségek csökkentése érdekében. A Tesla januárban azt mondta, hogy március végéig megkezdi a Texasban gyártott, saját gyártású 4680-as akkumulátorokkal felszerelt Model Y-ok szállítását, de nem világos, hogy ez megtörtént-e.

A Tesla várhatóan a Model Y kisebb hatótávolságú, alacsonyabb árú változatait fogja gyártani a texasi gyárban, hogy reagáljon a riválisokra, amelyek olcsóbb és kisebb hatótávolságú járművekkel vették fel a versenyt a márkával. A vállalat nemrég kapott tanúsítványt az amerikai környezetvédelmi ügynökségtől a Model Y két új változatára, amelyek hatótávolsága 244 mérföld és 279 mérföld, szemben a jelenlegi Model Y 330 mérföldes hatótávolságával.

A Tesla a Cybertruck és a Semi teherautók gyártását alkatrészhiány miatt a jövő évre halasztotta a gyárban.

Az új gyárak azért kerülnek üzembe, mert a Tesla az ellátási lánc zavarai miatt nem tud lépést tartani a kereslettel. Az első negyedévben rekordszállításokat könyvelhetett el, de a Covid-19-es esetek nemrégiben megugró száma Kínában arra kényszerítette a Teslát, hogy néhány napra ideiglenesen felfüggessze a sanghaji gyár termelését.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt az anyag- és üzemanyagköltségek is megugrottak, és a Tesla szerdán ismét megemelte egyes járművek árait.