Az Egyesült Államokból származó, testépítőknek szánt élelmiszer került forgalomba az Európai Unióban, amely nem engedélyezett összetevőt, alfa-glicerilfoszforilkolint (GPC) tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - litván fogyasztói panasz miatt indult bejelentés alapján - a RASFF-on keresztül értesült az esetről - adta hírül a Nébih.

A kifogásolt termékből az EU 17 tagállamába, köztük Magyarországra, valamint Ukrajnába adtak el. A "Universal Animal PM" nevű terméket a külföldi webshopok mellett, hazai oldalakon is forgalmazzák.

A termék azonosító adatai:

A termék neve: Universal Animal PM

Kiszerelés: 30 csomag/doboz

RASFF referenciaszám: 2018.0329.

A terméket "anabolikus kiegészítőként" árulják, amely a leírás szerint segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét, továbbá elősegíti a regenerációt és gyorsabb izomtömeg-növekedést biztosít. Mivel a GPC hatóanyag más, hasonló rendeltetésű termékekben is jelen lehet, javasoljuk, hogy minden esetben ellenőrizzék a termék összetevőit a címkén - írta a Nébih.

A GPC gyógyszerhatóanyag, amely ilyen módon nem kerülhet bele élelmiszerbe. A nem engedélyezett összetevőt tartalmazó készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért az uniós élelmiszerjog értelmében az EU tagállamokban nem forgalmazható. A hivatal megkezdte az ügy kivizsgálását.

Képünk illusztráció, forrása: Shutterstock.