Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokból származó, testépítőknek szánt élelmiszer került forgalomba az Európai Unióban, amely nem engedélyezett összetevőt, alfa-glicerilfoszforilkolint (GPC) tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - litván fogyasztói panasz miatt indult bejelentés alapján - a RASFF-on keresztül értesült az esetről - adta hírül a Nébih.

A kifogásolt termékből az EU 17 tagállamába, köztük Magyarországra, valamint Ukrajnába adtak el. A "Universal Animal PM" nevű terméket a külföldi webshopok mellett, hazai oldalakon is forgalmazzák.

A termék azonosító adatai:

A termék neve: Universal Animal PM

Kiszerelés: 30 csomag/doboz

RASFF referenciaszám: 2018.0329.

A terméket "anabolikus kiegészítőként" árulják, amely a leírás szerint segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét, továbbá elősegíti a regenerációt és gyorsabb izomtömeg-növekedést biztosít. Mivel a GPC hatóanyag más, hasonló rendeltetésű termékekben is jelen lehet, javasoljuk, hogy minden esetben ellenőrizzék a termék összetevőit a címkén - írta a Nébih.

A GPC gyógyszerhatóanyag, amely ilyen módon nem kerülhet bele élelmiszerbe. A nem engedélyezett összetevőt tartalmazó készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért az uniós élelmiszerjog értelmében az EU tagállamokban nem forgalmazható. A hivatal megkezdte az ügy kivizsgálását.

Képünk illusztráció, forrása: Shutterstock.