Közzétette az Európai Bankhatóság (EBA) a bankok válságálló-képességét bemutató, úgynevezett stresszteszt eredményeit. A magyarországi bankok közül csak az OTP-t vizsgálták, mégpedig azért, mert a mérlegfőösszeg alapján csak ennek a pénzintézetnek van 25 százalékot meghaladó piaci részesedése, illetve leányvállalatain keresztül a közép-kelet-európai régió kilenc országában van jelen.

A közzétett stresszteszt-adatok minőségbiztosítását Magyarországon felügyelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint "a legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP Bank eredménye a két évvel ezelőttihez képest is jobbnak bizonyult, idén is magasan a szabályozói minimum elvárások szintje felett teljesített".

A stresszteszt során azt nézik, hogy hogyan változna a vizsgált bankok helyzete egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyv esetén. A stresszteszt összesen 48 európai bankot érintett (amelyek együttesen az EU bankszektorának mintegy 70 százalékát fedik le), melyből 33 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban működik, további 15 bank pedig Dániában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában, és Svédországban rendelkezik székhellyel. Az OTP mellett többek között olyan nagybankok is szerepeltek a tesztben, mint a holland ING, az olasz Unicredit, a német Deutche Bank vagy éppen a brit Barclays.