Az NFI Káel Csaba filmipari kormánybiztos vezette televíziós döntőbizottsága tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a streaming szolgáltatásra és tévés forgalmazásra készülő produkciók támogatására kiírt pályázaton 300 millió forintot ad a Krisztus inge munkacímmel futó film gyártására. A film rendezőre Eperjes Károly Kossuth-díjas színész és színházi rendező, a gyártója Hábermann Jenő producer Film-Art Stúdió Kft. nevű cége.

A film 30 naposra tervezett forgatása április 20-án kezdődött el az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn, a felvételek várhatóan május végéig tartanak - adta hírül az NFI közleményében.

"Az Eperjes Károly rendezésében készülő alkotás az 1950-es évek azon vészterhes időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen. Ennek az elkerülhetetlen küzdelemnek a fordulataival szembesít a valós eseményeken alapuló film, amelynek középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll" - olvasható a közleményben.

Ezen időszakról és történésekről a Krisztus inge alkotói szerint nem készült egész estés film, ezért fontosnak tartották, hogy "olyan feldolgozást készítsenek, amely a ma embere számára is átélhetővé, megismerhetővé teszi a kort, az egyházi emberek heroikus helytállását és a hatalom totális háborújának eszközeit".

"Technikai rendező" segíti Eperjest

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő alakítják, míg jelentős mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla, és Tóth Auguszta lesz látható.

A forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták. A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert látja el, míg a film egyedi képi világáért Csukás Sándor felel.

A több helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Máriabesnyőn, Soponyán, illetve Budapesten rögzítenek jeleneteket. A járványhelyzetre tekintettel a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett zajlik a munka - közölte az MFI.