Az OBA ma indította el a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását, miután tegnap a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a takarékszövetkezet végelszámolását.

Az alap megfeszítetten dolgozik a Tisza Takarékszövetkezet érintett betéteseinek kártalanításán, akik várhatóan még Karácsony előtt a pénzükhöz juthatnak majd - mondta el Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője. A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30,705 millió forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

QP | Quality Placement

Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarék betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében az OBA honlapján új ügyfélportál is indult, melynek segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak. Emellett hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, az Új Néplap és a Petőfi Népe pénteki számában, továbbá a Tisza Takarékszövetkezet fiókjaiban kerül kifüggesztésre.

Három módon fizetnek

Magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA három kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:

 

  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a Magyar Posta Zrt. kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. Ezen belül 100 ezer forintig a postás házhoz viszi a kártalanítási összeget.
  • 2,5 és 5 millió között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felveheti az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
  • 5 millió forint felett az ügyfél rendelkezhet bármely OTP Bank fiókban az őt megillető kártalanításról - ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.