A Szalai Annamária által vezetett Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ismét a komlóskai székhelyű B+N Referencia Zrt.-vel szerződött ingatlanainak takarítására és egyéb szolgáltatások (növényápolás, kertészet, készenléti szálláshelyek kezelése) ellátására, nettó 106,6 millió forintért − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily, TED) megjelent hirdetményből. A céget nem nyilvános ajánlattétellel induló beszerzési eljáráson választották ki, ugyanis az NMHH tavaly decemberben engedélyt kapott a parlament nemzetbiztonsági bizottságától a közbeszerzési eljárás mellőzéséhez és "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól" szóló kormányrendelet szerinti beszerzés lefolytatásához. Az eljáráson három cég tett ajánlatot, a nyertesen kívül a debreceni Hunép-Uniszol Zrt. és a csővári Blitz Blank Magyarország Kft.

A B+N Zrt. a Mundus Invest Zrt. érdekeltségében áll, amelynek vezérigazgató-tulajdonosa Fonyó Károly, Simicska Lajos üzletember bizalmi embere − derül ki a Céginfo.hu adataiból. Fonyó többek közt a Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője, tulajdonosa a Közgép Zrt.-vel együtt az idén januárban alapított Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-nek, és tulajdonos az ingyenes Metropol újság kiadójában, a Megapolis Media Zrt.-ben.

A BKV-val és a Magyar Postával is szerződtek

A B+N Zrt. dolgozott többek közt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatalnak, és tavaly óta tisztítja a BKV Zrt. számára a HÉV telephelyeit, járműveit és utasforgalmi területeit − írta januárban a K-Monitor blogja (k.blog.hu). (Hogy mennyiért szerződött a BKV-val, az a közlekedési társaság honlapján közzétett, 2012 szeptemberében aláírt megállapodásból nem derül ki.) A vállalkozás tavaly dolgozott a Szellemi Tulajdon Hivatalának is. Az NMHH-val 2012-ben két ízben szerződött a B+N Zrt.: egy hatvani világításfelújításra, valamint a Pintér Sándor belügyminiszter korábbi tulajdonában lévő Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel közösen a médiahatóság ingatlanjainak üzemeltetésére 323,4 millió forintért − értesült korábban a k.blog.hu.

A B+N Zrt. 2012 novemberében a Magyar Posta Zrt. telephelyeinek takarítására kiírt közbeszerzésen is nyert el megbízásokat. A Posta 19 megyére és Budapesten négy körzetre osztotta telephelyeinek külső és belső tisztítási munkáit, ezen négy területet nyert el Fonyó cége: Pest megyét nettó 98,8 millió, Fejét megyét nettó 34,3 millió, Veszprém megyét nettó 29 millió és Vas megyét nettó 14 millió forintért. A szerződések hatálya nem derül ki a közbeszerzési tájékoztatóból.

Nagyításhoz, adatokért kattintson az ábrába!

A B+N Zrt. 2011 augusztusában kezdte el a tevékenységét, a társaság a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. átalakulásával jött létre. A jogelőd kft.-t 1997-ben jegyezte be a cégbíróság, galgahévízi székhellyel, szerteágazó tevékenységi körrel. A főtevékenysége 2000 és 2008 között takarítás, tisztítás volt, majd ezt követően és az rt.-nek jelenleg is építményüzemeltetés a fő tevékenysége, és mellette - többek közt - foglalkozik ipari, épület- és egyéb takarítással. A három magánszemély által alapított kft.-ben 2011 áprilisában szerzett többségi tulajdont a Mundus Zrt.

A B+N Zrt. 2011 októberétől december végéig mintegy 533 millió forint nettó árbevételt és 2 milliós üzemi eredményt ért el. A kötelezettségállománya az év végén 640 millióra rúgott - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A jogelőd kft. 2009-ben és 2010-ben is nyereségesen működött, nettó 1,36, illetve 1,48 milliárd nettó árbevétel mellett 13 millió, illetve 72 millió forint üzemi eredménnyel zárta az éveket. 2010-ben 124 millió forint osztalékot fizetettek ki a tulajdonosoknak.

Idén is nyert a Civil Zrt.

Az NMHH idén sem cserélte le a Civil Zrt.-t, a médiahatóság ingatlanainak őrzés-védelmére lebonyolított beszerzést ugyanis ismét megnyerte a cég − derül ki a TED-ből. (A társaságban 2003-tól 2010-ig volt tulajdonos az alapító Pintér Sándor, jelenlegi belügyminiszter.) Ezt az eljárást is a nemzetbiztonsági szempontból kivételes beszerzési eljárás keretében, nem nyilvános ajánlattétellel bonyolították le. A Civil Zrt. a Köt R 92 Létesítménygazdálkodási Kft.-vel együtt tett ajánlatot, és nyert áfa nélkül 108,9 millió forintért. A szerződés értékét ugyanakkor nem lehet pontosan meghatározni, ugyanis az NMHH külön feladatokra is megbízást adhat a vállalkozóknak, az eseti őrzés-védelem óradíja 1970 forint plusz áfa/fő. A győztesek mellett még a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tett ajánlatot.

A médiahatóság mindkét beszerzési eljárás nyerteseivel februárban kötött megállapodásokat.