A napokban közzétett MNV-anyag szerint tavaly a legnagyobb tőkét, összesen 9,9 milliárd forintot a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető Zrt. kapta. Bár ez önmagában is jelentős összeg, ugyanez a társaság 2017-ben még kiemelkedőbb, 53,3 milliárd forintos juttatást kapott az államtól. Ez a cég felelős azoknak az ipari parkoknak az előkészítéséért, amiket reménybeli magyarországi befektetőknek kínálnak fel gyárak, üzemek létesítésére - olvasható a Népszava cikkében.

Rejtélyesebbnek tűnik a második legnagyobb - 8,5 milliárdos - tőkejuttatásban részesülő Manevi Zrt. feladata. A cég 2017-ben vásárolta meg a romániai Szatmárnémetiben található Dacia (ex-Pannónia) Szállodát. Erre fedezetet nyújtott 2017-es tőkehelyzete. A tavalyi 8,5 milliárd forintos támogatást már feltehetően a használaton kívüli épület felújításra kapták.

Tavaly összesen 6,8 milliárd forintnyi tőkeemelésben részesült a Hungexpo két pavilonját tulajdonló Expo Park Kft.

A beszámoló szerint 2,5 milliárd forintos tőkejuttatást kapott a Nemzeti Eszközgazdálkodási (Neszg) Zrt. A céget az államosított magánnyugdíjpénztári vagyon kezelésre hozták létre 2013-ban. Az állami holding beszámolója e tőkeemelés céljáról sem tesz említést. A lépés ugyanakkor azért meglepő, mert a társaság nem szorul támogatásra - legalábbis beszámolója szerint a Neszg tavaly 1,8 milliárdos nyereséget termelt. Az állam az eredménytartalék felhasználásával idén áprilisban 9,7 milliárd forintot vont ki a cégből - hívta fel a figyelmet a napilap.