Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Míg az elmúlt fél évben a Las Vegas-i kaszinók forgalmában 40-50 százalékos visszaesést tapasztaltak, Monacóban számos kaszinó végleg bezárt, az online szerencsejáték-iparban tevékenykedő világcégek forgalma még mindig növekszik. Az internet ugyanis nemcsak a milliomosok, hanem sok más, vékonyabb pénztárcájú ember számára is elérhető szórakozást nyújt, és sokan nyernek is a játékokban.

Egyre több olyan történetet hallani, hogy valaki, miután elvesztette az állását, pókerezni kezdett és ma már csak abból él. A póker mellett a sportfogadókról és a kaszinósokról ugyan kevesebbet beszélnek, mégis rengetegen ismerik ezeket a szolgáltatásokat is.

Az online szerencsejáték-oldalak nagyjából tíz éve jelentek meg a világpiacon, és sokan közülük, mint az angol Sportingbet, az Egyesült Államok fogadóira koncentráltak leginkább. Az amerikai törvényhozás azonban néhány éve fokozatosan - botrányokat nem mellőzve - betiltotta a külföldi székhelyű online szerencsejátékkal foglalkozó cégek működését saját piacán, így azok kivonultak az Újvilágból és elkezdték az európai piacot komolyabban építeni.

Európában azonban az online terület, bár egyre népszerűbb, mégis le kell győznie egyfajta bizalmatlanságot, ami elsősorban az internetes fizetéshez kapcsolódik. Az Államokból ugyanis azok a hírek is átterjedtek, amik a bankkártyás csalókról, a fizetés megbízhatatlanságáról szóltak. Nemcsak a felhasználók, de a hazai bankok is bizalmatlanok, többen közülük elutasítják az általuk megbízhatatlannak titulált - így az online sportfogadási és szerencsejáték-oldalakra irányuló - befizetéseket.

Magyarországon a sportfogadási és szerencsejáték-piac szereplői közül elsőként a Sportingbet Plc jelent meg négy éve. A londoni tőzsdére bevezetett cég online sportfogadást, kaszinójátékokat és pókert kínál a játékosoknak. Hazánkban a három terület közül jelentőségéhez képest a sportfogadás a legkevésbé ismert, annak ellenére, hogy nálunk is sokan szeretik és követik figyelemmel a sporteseményeket, elsősorban a focit, de ugyanígy népszerű a tenisz, a boksz és a snooker is.

Az európai online szerencsejáték-piac jogi helyzete még mindig nem egységes és egyértelmű, annak ellenére, hogy több ország már szabályozta, így például az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország vagy Csehország.

A magyar parlament két éve halogatja a döntést az internetes szerencsejátékról, pedig a szabályozás a játékosok helyzetét is megkönnyítené. Szabályok hiányában mára a fogadók számára nehezen átlátható helyzet alakult ki itthon. Szinte mindegyik nemzetközi szerencsejáték-oldalnak van magyar nyelvű változata, és aktívan reklámozzák magukat a médiában. Ez első ránézésre a játékosoknak kedvező, hiszen a nagy választékból kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb oldalt.

A kisebb szerencsejátékcégek azonban, amelyek nem tudnak rövid időn belül kellő forgalmat elérni, kiszorulnak a piacról. Ennek pedig az a következménye, hogy korábbi szolgáltatásaikat nem tudják kellően fejleszteni, illetve az adott oldal nagy része nem érhető el magyar nyelven. Másrészt a potenciális felhasználók egy részét is riasztja a szabályozatlanság, hiszen senki sem garantálja, hogy az interneten felbukkanó, ismeretlen, szerencsejátékkal foglalkozó weboldal biztonságosan és megbízhatóan kezeli a felhasználók adatait, be- és kifizetéseit.

Mindezek ellenére az internetes sportfogadás világszerte egyre népszerűbb: az emberek szórakozni vágynak, és vonzó a nyerés lehetősége is. Bár a sportfogadás is egyfajta szerencsejáték, a nyerés itt nemcsak a szerencsén múlik, hanem komoly sporttudást igényel. Aki otthonosan mozog valamely sportág világában, rendszeresen követi a sporthíreket, és arról is van fogalma, mi befolyásolhatja egy meccs kimenetelét, az tudásával felvértezve jó eséllyel indul a játékban.

Magyarországon egyelőre a megfelelő tapasztalatok és szabályozás híján még növekedés előtt áll a sportfogadás, az online szerencsejáték-oldalak megjelenése előtt a totót és a tippmixet leszámítva ugyanis nem volt igazán más lehetőség erre a játékra. Az online fogadás azonban "elődjeihez" képest annyiszor többféle fogadási variációt kínál, hogy össze sem lehet hasonlítani azokkal.
A sportfogadás napjainkban azokban az országokban igazán népszerű, ahol fogadóirodák is működnek, így például az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Csehországban, Bulgáriában vagy Törökországban - de Magyarországon is egyre kedveltebb szórakozás. Nagy előnye, hogy mivel interneten kötik, magunkkal vihetünk egy laptopot és bárhol, akár az egyre nagyobb számú sportbárok egyikében, az élő közvetítés előtt vagy alatt, baráti társaságban is köthetünk fogadásokat - a nyeremény pedig azonnal a számlára kerül.

Online fogadni nagyon egyszerű, mert még kezdő felhasználók részére is követhető a folyamat. Először egy regisztrációra van szükség, majd pénzt kell befizetni a fogadási számlára. A Magyarországon piacvezetőnek számító Sportingbet nagy figyelmet fordít az adatvédelemre és a játékosok által nyitott számlák biztonságára.

Tavaly vezette be új regisztrációs rendszerét, amellyel folyamatosan követi a játékosok számláit, és ami tökéletesen védi azokat az esetleges betörésektől. A számlára fizetés a forint mellett többféle devizanemben is történhet. A játékosok problémáikkal az ingyenes, magyar nyelvű dublini ügyfélszolgálathoz fordulhatnak, amely havonta mintegy 90 ezer megkeresést kap telefonon, e-mailben és chaten.

A regisztráció és befizetés után a weboldalon a játékos kiválaszthatja, melyik sportágban szeretne fogadást kötni, melyik aktuális sportesemény érdekli, azon belül pedig megnézheti, hogy milyen fogadási lehetőségek vannak az adott meccsre. Egy tipikus nemzetközi futballmérkőzésre minimum 25-fajta fogadási variáció van.

A számos lehetőség közül akár hónapokkal az adott meccs előtt is fogadhatunk már az eredményre (ekkor még nagyon nagyok a nyereményszorzók), vagy csak az első gólra, a meccs első 15 percére, esetleg folyamatosan a mérkőzés alatt, mindvégig változtatva a tippünket (természetesen a meccs vége közeledtével csökkennek a szorzók), még izgalmasabbá téve a játékot. Ez utóbbi "élő fogadás" még újdonságnak számít, a cég pedig szeretné a későbbiekben még több sportágra kiterjeszteni.

A kiválasztott fogadásokat a játékos online fogadáslistája gyűjti, ahol bejelölheti, milyen összegekben szeretne fogadni az adott mérkőzésekre, versenyekre. A legkisebb tét 200 forint. A játékos a listáján követheti, hogy milyen fogadásokat kötött, ezek közül melyek zárultak le, melyek nyitottak még. A statisztikák között pedig a régebbi meccsek részletes eredményeinek is utánanézhet.

A Sportingbet online sportfogadási oldal mögött professzionális rendszer és sportban jártas szakemberekből álló csapat működik. Naponta közel 14 ezer fogadást köthetnek a játékosok, 22 nyelven, a Bajnokok Ligájától egészen a kis csapatok mérkőzéséig világszerte. Tavaly 51,5 millió fogadást kötöttek az oldalon, ami játékosonként mintegy 111 fogadást jelent. Ezért van szükség egy tökéletesen működő háttérgépezetre, melynek fontos szereplői a bizonyos események, hírek hatására változó nyereményszorzókat (odds) kikalkuláló "traderek".

Az adott sportágakat profi szinten ismerő szakemberek, matematikusok, fizikusok a képernyők előtt ülve folyamatosan követik a fontos eseményeket és bonyolult algoritmusok segítségével számítják ki, hogy mennyi az esélye egy adott eredménynek. Másodpercek alatt képesek hatalmas pénzösszeget érő döntéseket hozni - ami különösen az élő fogadásoknál fontos, ahol a tétek akár percenként változnak. Néha azonban a kikalkulált eredmény másként alakul, hiszen a sportban mindig akadnak meglepetések.