Az elmúlt három évben kifejlesztett több mint 160 kísérleti tankönyvet már végleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok - jelezte nemrégiben az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László szerint a szeptemberben kezdődő tanévben a tanulók több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyvet.

Ezekben a napokban elkezdik a tankönyvek kiküldését az iskolákba - mondta Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója az InfoRádiónak. A csomagoknak az augusztus 20. utáni napokra meg kell érkezniük, hogy szeptember elsején el tudják kezdeni a kiosztásukat. A személyre szabott tankönyvcsomag már tavaly kikerült a rendszerből, így rugalmasabban lehet igazodni az 1,2 millió gyerekhez.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy ebben a hónapban összesen 4174 iskolába szállítanak ki több mint 13 millió tankönyvet. Naponta kétszáz iskolába viszik a mintegy három-négy raklapnyi tankönyvet.

Az idén először minden alsó tagozatos tanuló térítésmentesen kapja meg a tankönyveket, a felső tagozaton és a középiskolákban a korábbi szociális elv alapján juthatnak hozzá az ingyenes tankönyvcsomaghoz a diákok.

A tankönyvekért fizető diákok esetében a leszállított könyvek alapján számla készül, melyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt. A csekkeket szeptember 15-ig lehet befizetni. Erre több módot is felkínálnak. A számlán található bankszámlaszámra átutalással vagy a postahivatalokban, ahol országosan 500 helyen utalvánnyal is fizethet a szülő. A postahivatalok listája elérhető a www.kello.hu oldalon.

Új lehetőségként a Könyvtárellátó a szülők számára is létrehozott egy internetes felületet, mely a www.szuloifelulet.kello.hu címen érhető el. Itt a szülők leellenőrizhetik gyermekeik, valamint a rendeléseik adatait. Ez esetben a számlát is online tölthetik le. A Kello szerint a tankönyvellátás nagyságrendileg 12 milliárd forintba kerül.

QP | Quality Placement