Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár konkrét hivatalos adatok még nincsenek arról, hogy a turizmusban vagy a vendéglátásban dolgozók közül hányan vesztették el a munkájukat a koronavírus-járvány hatására, de a két szektorból rengeteg embert küldtek el az elmúlt hónapokban - írja a G7.hu. A cikk szerint áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek összesített bevétele az egy évvel korábbinak a három százalékát sem érte el.

Az adóhatósághoz leadott létszámadatok szerint a húsz legnagyobb szállodaipari cégnél a dolgozók száma áprilisban átlagosan hét százalékkal volt alacsonyabb, mint februárban. A vendéglátásban ez a szám kissé magasabb, de ehhez nagyban hozzájárul, hogy a viszonylag sok embert foglalkoztató közétkeztetési cégeknél esetenként a munkatársak 25-30 százalékát is elküldték.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás a lapnak azt mondta: pontos adataik nincsenek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy szállodáknál 30-40, a vendéglátásban ennél is nagyobb, 70-80 százalékos lehetett a leépítés. Azaz a két iparágban egészen biztosan több tízezer munkahely szűnt meg.