A budapesti Városliget fejlesztésére és a múzeumi negyed építésére létrehozott állami társaság, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki a Dózsa György út Ajtósi Dürer sor és Vágány utca közötti szakaszán a közvilágítás és díszvilágítás kivitelezésére, továbbá a városligeti vízgerinc hálózatok átépítésére és a trolibuszjáratok útvonalán a felsővezeték hálózat korszerűsítésére. Minderre a tender kiírója nettó 1 milliárd 785 millió forintot szán, amit a központi költségvetésből finanszíroznak. Ez az összeg a szerződés előzetesen becsült értéke, a végleges összeg ettől eltérhet.

A közvilágítási és vízvezeték korszerűsítési munkákra ugyanakkor nem lehet részenként ajánlatot tenni, csak egyben pályázhatnak az érdekelt kivitelezők - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent felhívásból.

A Dózsa György út városligeti szakaszán a meglévő felsővezeték tartó kandeláberre 121 darab egy vagy két ágú lámpakart kell telepíteni, egyedi oszlopdíszt pedig 122 darabot. LED fényforrású lámpatestből 136 darabot kell felszerelnie a közbeszerzésen nyertes kivitelezőnek.

A munka elvégzésére a nyertessel 9 hónapra kötnek szerződést. A nyílt közbeszerzési eljáráson az a kivitelező tehet ajánlatot, amely rendelkezik víz, közmű vagy villamos felsővezeték-építési referenciákkal, valamint e tevékenységekből az előző három, lezárt üzleti évben legalább nettó 1,3 milliárd forintos árbevétellel - új cég esetén pedig 500 millió forintos árbevétellel. Az ajánlattételi határidő február 14.

A főváros hétezer lámpát vesz egymilliárdból

Tavaly augusztusban a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy mintegy egymilliárd forintot fordít a budapesti közvilágítás korszerűsítésére. Ennek során a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. hétezer nagynyomású nátrium lámpatestet cserél le energiahatékony LED-es világítótestre. A darabonkénti 143 ezer forintos lámpák beszerzését az ellenzék sokallta.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.