Több kategóriában is kiválóan szerepelt a Műegyetem a világszínvonalon egyik legjelentősebb szakmai számvető, a brit Quacquarelli Symonds (QS) legújabb felmérésén.

A rangsorkészítő szakemberek az 5 tágabb és 51 szűkebb tudományterületen elemzett felsőoktatási intézmények közül a világ legjobb 1543 egyetemének adatait publikálták. A BME az 5 tágabb tudományterület rangsorából 4 kategóriában is helyezést ért el (Engineering & Technology, Natural Sciences, Arts & Humanities és Social Sciences & Management). Ebből kettőben jelentősen javított a korábbi eredményén, míg további kettőben idén szerepel először a Műegyetem.

Az Engineering & Technology, azaz mérnöki-technológiai tudományok QS ranglistájára idén ismét egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a BME, és látványosan előre lépve az előkelő 211. helyet szerezte meg. A tavalyi eredményhez képest 62(!) helyet javított a skálán, és idén ismét az első számú hazai mérnöki-technológiai képzőhely a BME lett.

A mérnöki-technológiai tudományterületen belül 7 szűkebb szakterületen rangsorolták a vizsgált felsőoktatási intézményeket. Ezek alapján 5 összeállításban a legjobb magyar egyetem a BME, amelyből 2 szakterületen önmagához képest is javított egy-egy kategóriát. Az építőmérnöki képzés mellett idén a legjobb 200 felsőoktatási intézmény közé került a Műegyetem a gépész, repülésügyi és a gyártási szakterületen is.

A természettudományi területi listán is erősítette pozícióját, és 3 szakterületen (anyagtudomány, matematika és fizika-csillagászat) is egy kategóriával előrébb lépett a Műegyetem.

Így értékeltek

Idén a felsőoktatási intézményeket 5 szempont szerint értékelték, tudományterületenként eltérő súlyozással. A mérlegelésnél az alábbi aspektusok voltak mérvadóak: akadémiai elismertség, munkáltatói elismertség, publikációk és hivatkozások aránya, a Hirsch-index és az International Research Network (INR), azaz az intézmény adott tudományterületen kiépített nemzetközi kutatói együttműködései.

Idén először az építészmérnöki képzések rangsorában is szerepel a BME: rögtön a világ első 200 képzése közé rangsorolták a Műegyetem idén 150 éves építészmérnök-képzését az Architecture / Built Environment rangsorában, az Arts & Humanities tágabb tudományterületen belül. A BME menedzsment képzései (Business & Management Studies) is szerepelnek a Social Sciences & Management tágabb tudományterület rangsorában a legjobb 550 képzőhely között.

A rangsorolás és a nemzetközi listákon elért figyelemreméltó helyezés nemcsak az egyetemek szakmai presztízse miatt fontos, ugyanis a BME nagy nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye jelentősen befolyásolja a külföldi diákok intézményválasztását, elősegítve az egyetem nemzetköziesedését. Az intézmény egyre előkelőbb helyeken szerepel ezeken a listákon, és részben ennek is köszönhető, hogy évről évre folyamatosan növekszik a BME-n tanuló nemzetközi hallgatók aránya: 2021-ben már majdnem minden nyolcadik diák külföldről érkezett a Műegyetemre.