A száz százalékban állami tulajdonú MVM Vállalkozáscsoport féltucat leánycége – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az MVM Főgáz Földhálózati Kft., az MVM Démász Áramhálózati Kft., az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt., az MVM Otthon Plusz Zrt. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. – tavaly október elején írt ki közbeszerzési eljárást az országosan kibocsátott, készpénzbefizetést lehetővé tevő bizonylatokkal, vagyis a sárga csekkekkel kapcsolatban. A pályázati felhívásában az MVM évente 31 millió 11 ezer 469 darabra tette a kezelendő csekkek mennyiségét, amely 85 százalékára, azaz csaknem 26,4 millió csekk lehívására vállalt kötelezettséget - írja a portál.

Az ellenértéket nemcsak készpénzben teljesíthetik az ügyfelek, hanem bármilyen más elektronikus úton, például csekkautomatán keresztül, illetve QR-kódos vagy bankkártyás fizetéssel. A pályázat feltétele volt, hogy a nyertes ajánlattevőnek vállalnia kell, országos lefedettségű, valamennyi ügyfél számára elérhető készpénzfelvételi iroda hálózattal rendelkezik, hogy azon keresztül legyen képes az MVM-cégek által kibocsátott sárga csekkeket befogadni, a készpénzt kezelni, az elektronikus befizetéseket feldolgozni, majd a teljes átvett összeget az MVM-cégek által megadott bankszámlaszámokra átutalni.

Csak a Magyar Posta tudta teljesíteni a feltételeket

A számos egyéb feltétel között még az is szerepelt, csak olyan cégek jelentkezhetnek, amelyek az előző három mérlegfordulónappal lezárt üzleti évben – vagyis 2018-2020 között – legalább nettó 2 milliárd forintos árbevételt értek el a sárga csekkek feldolgozásából. Emellett még rendelkezni kellett az utóbbi 3 évben (36 hónap) befejezett, de legfeljebb 6 éven (72 hónap) belül megkezdett, szerződésszerűen teljesített, minimum 8,5 millió készpénzbefizetési bizonylat feldolgozására vonatkozó referenciával, mely több szerződésből is teljesíthető volt.

Márpedig e feltételeknek ma Magyarországon mindössze egy cég felel meg, a Magyar Posta. Így aligha meglepő, hogy az MVM Vállalkozáscsoporthoz hasonlóan ugyancsak száz százalékos állami tulajdonban lévő cég nyerte el a megbízást, amely egyedüliként pályázott – olvasható a friss európai uniós közbeszerzési értesítőből.

Amelyből az is kiderül, hogy az MVM 6 milliárd 372 millió 668 ezer 72 forintot fizet a Postának. Ami még kedvezőnek is számít, tekintettel, hogy az MVM eredetileg ennél 1,73 milliárddal többet, azaz 8,1 milliárdot szeretett volna kérni a megrendelt szolgáltatásokért.