A cégcsoport az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatójában jelezte: a tulajdonosi kezdeményezésre megvalósuló létszámleépítés konkrét mértékéről a szervezeti egységek vezetőivel lefolytatott egyeztetéseket követően kapnak majd tájékoztatást az érdekvédelmi szervezetek.

A közlemény hangsúlyozza: az egyeztető tárgyalások során a munkáltató "minden tekintetben" a Munka törvénykönyve és a vállalat kollektív szerződésének előírása szerint jár majd el. A társaság "minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel támogatja az optimalizálási folyamat sikeres lebonyolítását, együttműködve a dunaferres reprezentatív szakszervezetek képviselőivel."
Ennek megfelelően a szellemi munkavállalók számára már meghirdették az önkéntes távozási programot, s "meghatározott keretek között preferálják jövőre a korhatár előtt történő nyugdíjazást, valamint a nők kedvezményes nyugdíjazásának munkavállalói igénybevételét."

A társaságcsoport gazdasági stabilitása érdekében "a tulajdonos elvárásként fogalmazta meg a vállalat működési költségeinek racionalizálását", amelynek keretében "optimalizálni kell a személyi jellegű költségeket és a termelésben résztvevő, valamint a termelést kiszolgáló munkavállalói létszám arányát is".

A tulajdonos ezzel a kezdeményezéssel is javítani kívánja a vállalat működési hatékonyságát. Fontos szempont lesz, hogy "a létszám-optimalizálás miatt a feladatok végrehajtása, a munkavégzés hatékonysága ne sérüljön, ugyanakkor a tulajdonosi szándék végrehajtásra kerüljön" - fogalmazták meg a tájékoztatóban.

Az MTI értesülése szerint a létszámleépítés 300-350 munkavállalót érinthet. A zrt. dolgozói létszáma meghaladja az 5500 főt.

QP | Quality Placement