Februárban a külföldi vendégek 489 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 18, az éjszakáké pedig 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országok közül - a Németországból és az Oroszországból - érkező vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Olaszországból és a Csehországból érkező vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldivendég-éjszakák számát tekintve három turisztikai régióban regisztráltak bővülést: Budapest-Közép-Duna-vidék, Észak-Magyarország, valamint Nyugat-Dunántúl. A KSH jelentése az is kiemelni, hogy a MALÉV tavaly februári csődjével és a fapados járatok térnyerésével az utazóközönség szerkezete is átalakult.

Az év második hónapjában a belföldi vendégek 499 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,5, az éjszakáké pedig 4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. A vendégforgalom növekedése ebben az esetben négy turisztikai régiót érintett: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Balaton. A belföldivendég-forgalom 83 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 6,3 százalékkal nőtt.

Hiába a csökkenő ár, maradt még hely

Mindezzel együtt is csak 37 százalékos volt a szállodák szobakihasználtsága, ami 3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele azonban átlagon felüli, 51,5 százalékos volt.

Februárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 0,7 százalékkal csökkent (13 ezer 028 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7,8 százalékkal emelkedett (4867 forint) 2012. februárhoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 4,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A kereskedelmi szálláshelyek ugyanebben az időszakban összesen közel 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 7,2 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 293 forint volt februárban, ami 2 forinttal gyengébb, mint 2012. februárban.