Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Detre Diána olimpikon szörföző 2013 májusában, 500 ezer forint jegyzett tőkével bejegyzett cégével, a Blue Shine Kft.-vel szerződött a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH, a volt BM központi hivatal) a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) központi nyilvántartás-adatbázishoz kapcsolódó tanulmányok készítésére, a nyilvántartás kapcsolattervezésére, kommunikációs feladatok ellátására - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A társasággal úgynevezett "kis értékű" közbeszerzést követően állapodtak meg, ezen 25 millió forint értékhatárig nem kell az ajánlatkérőnek nyilvános hirdetményt közzétenni a szolgáltatás vásárlására, elég tetszése szerint három cégnek ajánlattételi felhívást küldeni.

Detre kft.-jével nettó 23,9 millió forintért kötöttek 2013. január 21-én szerződést. Az eljárás eredményéről szóló tájékoztató szerint nem valószínűsíthető, hogy a nyertes alvállalkozókat von majd be a szerződés teljesítésébe. A Blue Shine-nak a Céginfo.hu adatai szerint jelenleg két dolgozója van, a fő tevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de konferenciaszervezéssel, reklámügynökségi tevékenységgel, valamint sport és szabadidős képzéssel is foglalkozik. (A vállalkozás 2013 szeptemberében szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtás alatt lévő adózókat tartalmazó listáján, végrehajtásnak azonban most nincs nyoma a cégadatokban.)

Meglepődött a szörfszövetség Detre díja miatt

Detre Diána többszörös magyar bajnok szörfös a pekingi és a londoni olimpián képviselte Magyarországot, édesapja Detre Szabolcs vitorlázó, aki testvérével, Zsolttal az 1980-as moszkvai olimpián nyert bronzérmet a repülő hollandi hajóosztályban. (Detre a közelmúltban többször feltűnt a köztelevízió műsoraiban - Szeretlek Magyarország, Család-barát.)
Gál András Levente tavaly indult a IX. Tengeri Nagyhajós Magyar Bajnokságon, az általa kormányzott Lillafüred Sailing Team tagjai közt ott voltak a Detre-tesvérek is.
Detre Diánát 2012 decemberében a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) az Év női vitorlázójának választotta, a hír azonban nagy vihart kavart, ugyanis a Magyar Szörf Szövetség (MSZSZ) elnöksége közleményben adott hangot meglepetésének, szerinte Detre Diána szörfversenyzőnek nem volt abban az évben értékelhető eredménye a vitorlás sportágban. "Az MSZSZ rossz üzenetnek tartja sportszerűségi szempontból, hogy az MVSZ olyan versenyzőt választott az Év női vitorlázójának, aki szörfben azért nem kaphatta meg ezt a címet, mert az MSZSZ elnöksége nem tartotta rá méltónak, mivel az olimpia évében nem vett részt a magyar bajnokság egyetlen futamán sem, pedig ezt az MSZSZ-szel kötött megállapodásában vállalta" - írta közleményében a MSZSZ.

A Blue Shine a honlapja szerint pr- és marketing ügynökség, tulajdonosa és ügyvezetője a kétszeres szörf olimpikon, Detre Diána, aki "a londoni olimpia után döntött úgy, hogy a sportpályafutása alatt összegyűlt tapasztalatait, gyakorlatát a sporton kívül az üzleti életben is kamatoztatni szeretné, amely munkát a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) kommunikációs és pr igazgatójaként kezdte". Detre egy 2012. decemberi interjúban arról beszélt, hogy a MVSZ akkori elnöke, Gál András Levente ajánlatára fogadta el a kommunikációs vezetői posztot.

"Örömmel vettem az ajánlatot, hiszen kommunikációs szakon végeztem, ez a szakmám, és a szövetségi munka jó átmenet lehet a civil életbe, miközben kedvenc sportágam közelében maradhatok." (Detre 2007 januárjában végzett a Budapesti Kommunikációs és Pénzügyi Főiskola üzleti kommunikáció szakán.)

Az Orbán-kormány korábbi államtitkára, Gál András Levente 2012 áprilisa és 2013 májusa között vezette az MVSZ-t, majd leváltásával Detre is távozott a kommunikációs igazgatói posztról. Követte ugyanakkor a kormány által 2013 nyár elején létrehozott Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft.-hez, ahol Gál a felügyelőbizottság elnöke, Detre cége pedig szervezője a központ rendezvényeinek és az általa gondozott Magyar Vitorlás Kártya menedzseri feladatait is ellátja. A Blue Shine feladata a kártya népszerűsítése, az adatbázis kezelése, a kártyához kapcsolódó események szervezése. E kártya is része a Nemzeti Egységes Kártyarendszernek, így találunk kapcsolódást a cég most elnyert KEKKH-s megbízásával.

Detre cégének honlapján a referenciák közt a Magyar Vitorlás Központtól kapott megbízások és egy 2013 augusztusi konferencia megszervezése is szerepel: a Versenyképesek-e a rangsorok, avagy mit mutat a jó állam-index? című, a Magyary '14-20 jogalkotást előkészítő, a Jó Állam konferenciasorozat egyik állomásának megszervezése és lebonyolítása. A konferenciát a meghívója szerint a Magyar Atlanti Tanács szervezte, s a Magyary közigazgatás-fejlesztási programhoz kapcsolódó, jogalkotást előkészítő konferenciák minőségbiztosításáért a Magyar Közigazgatási Szervezetfejlesztési Kutatóintézet a felelős. Gál András Levente a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkár volt 2010-2011-ben, majd 2012 szeptemberéig a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, 2012 óta a Magyar Közigazgatási Szervezetfejlesztési Kutatóintézet kuratóriumának elnöke, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke.