Komoly gondot okoz a hazai tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozásoknak, hogy csaknem egy éve önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az EU-ban kialakult túlkínálat miatt – adta hírül a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az utóbbi időszakban megugró takarmány-, energia-, gáz- és munkaerőköltségek tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként 3-5 forintos veszteséget kell elkönyvelnie.

Ágazati számítások szerint a vállalkozásoknak most a legolcsóbb technológiával előállított M-es méretű, tízes dobozolású étkezési tojásokért is legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy költségeik megtérüljenek és termelésükkel némi nyereségre tehessenek szert.

Az állattartók kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket és járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához.

A hazai termelők jó minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat. A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett.

Ha a forgalmazók és kereskedők átlagos árrést alkalmaznak, érdemben nem változtatna a fogyasztói árakon, ha a hazai gazdálkodók az étkezési tojásokért önköltséget elismerő árakat kapnának. Emiatt a szövetség kéri a forgalmazásban és kereskedelemben érdekelt vállalkozásokat, hogy támogassák a magyar tojásszektor azzal, hogy áraikkal megfizetik a hazai tojástermelők munkáját - írta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.