A részvényesek 2014. december 15-i hatállyal egyhangú írásbeli szavazás útján határoztak a társaság jegyzett tőkéjének 1 forinttal 145 milliárd 8 forintra növeléséről. Az Intesanak a december 15-i határozattól számított 30 napon belül kell teljesítenie a 38 milliárd forintos pénzbeni hozzájárulást, amely a tőketartalékba kerül. A CIB alaptőkéjét legutóbb októberben emelte a tulajdonos olasz Intesa Sanpaolo S.p.A., akkor 13,65 milliárd forinttal.

A CIB-csoport az első fél évben a növekvő bevételek mellett 14 milliárd forintra csökkentette a normál banki működésből származó veszteségét, adózás után 34 milliárd forint veszteséggel zárt. A pénzintézeti csoport közleménye szerint a javulás az előző évekhez képest, elsősorban a 2013-ban elfogadott, fenntartható növekedésen alapuló banki stratégiának köszönhető. A CIB Bank konszolidált vesztesége adózás után tavaly az első fél évben 57,7 milliárd forint volt.

A CIB Bank konszolidált mérlegfőösszege idén az első fél évben 1711,6 milliárd forint volt, 2013. első fél évében 1849,2 milliárd forintot tett ki. A fogyasztói kölcsönökkel kapcsolatban elfogadott törvény miatt a CIB-csoport 2014 első fél évében 20 milliárd forint terven felüli céltartalékot képzett a devizakölcsönökkel kapcsolatos árfolyamrés korrigálására.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva Carlo Messina, a CIB Bank olasz tulajdonosának, az Intesa Sanpaolo bankcsoportnak a vezérigazgatója nem tudta megmondani, hogy a jelenleg betervezett 65 millió eurós második negyedéves költségeken felül lesznek-e még külön kiadásaik a devizaadósokat megsegítő magyarországi törvények miatt.

A bankcsoport második negyedéves jelentését ismertető telefonos konferenciabeszélgetésen a vezérigazgató elmondta, hogy stratégiai fontosságúnak tekintik a magyarországi működésüket és maradni szeretnének az országban.

QP | Quality Placement