Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország jó részére vörös figyelmeztetést adott ki keddig. A hétvégi viharok kapcsán újra világossá vált, hogy a kritikus infrastruktúrák biztosításában sürgős lépéseket kell tenni - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ezért a szervezet elkészítette azt a törvénytervezetet, amely végleges megoldást ad a kritikus infrastruktúrát felügyelő ágazatok feladataira.

A rendkívüli események miatt az OKF főigazgatója, Bakondi György, a hétre egyeztetést hívott össze a magyarországi áramszolgáltatókkal, a Magyar Energia Hivatallal közösen. Az egyeztetés - amely értesüléseink szerint várhatóan csütörtökön lesz - kiemelt témája a hatósági és a szolgáltatói feladatok összehangolása a rendkívüli események lakossági áramellátásának biztosításában.

Megint baj lehet

A Dunántúlon vasárnap délután sikerült helyreállítani a rendet, azonban este már Kelet-Magyarországon, Nyíregyháza térségében csapott le a vihar, több tízezer üzemzavart okozva - mondta el Kutas István, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és PR vezetője. Hétfő reggelre ez tízezerre csökkent, délutánra pedig valószínűleg sikerül minden javítást elvégezni - tette hozzá.

Este azonban újabb vihar törhet ki a Tiszántúlon, vagyis megint baj lehet - mondja. A szolgáltatónál megerősített ügyeletet tartanak, és létezik egy válságterv is, amelynek teljesülését a Magyar Energia Hivatal felügyeli.

Üzemzavar esetén a szolgáltató üzemirányító helyiségében csak azt látják, hogy A és B pont között valahol megszakadt a kapcsolat, de ahhoz, hogy a konkrét helyszínt és problémát meghatározzák, általában ki kell menni a terepre - közölte.

A leggyakoribb okok között a villámcsapást és fák kidőlését lehet említeni, és úgy tűnik, hogy a korábbinál több és hevesebb vihar okoz gondot - mondja. A helyszín megközelítése mellett a fa eltávolítása, illetve a műszaki javítás is időbe telik, ráadásul a folyamatot szigorú előírások szabályozzák.

A rendkívüli időjárási körülmények okozta üzemzavar esetén a szolgáltatónak nem kell kötbért fizetnie, a költségek azonban így is több tízmillió, esetenként százmillió forintos nagyságúra rúgnak. A túlórapénzek mellett az esetleges alvállalkozói költségek, az anyagköltség, valamint a kiesett villamosenergia-értékesítés is kárt okoz a szolgáltatóknak, azonban egy részét a biztosító fedezi.

Kétségtelen, hogy az utóbbi időben az időjárásban szokatlan jelenségek tapasztalhatóak; a tavaszi árvízek és a mostani, forgószelekkel jelentkező viharok kapcsán van egy-két dolog, amiről érdemes lehet beszélni - mondta el a Napinak Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ csoport kommunikációs igazgatója. Bár az időjárást figyeljük, nincs önálló előrejelző rendszerünk, így a technikai összekapcsolódás az OKF meteorológiai informatikai rendszerével hasznos lehet - fogalmazott.

A fák okozzák a problémát

Az elmúlt időszakban ugyan a szokásosnál több üzemzavar volt, de számuk nem emelkedett jelentősen Boross szerint. A szélsőséges időjárás egyébként többnyire nem közvetlenül károsítja a hálózatokat, az esetek 90 százalékában a vezetékre dőlő fák okozzák a bajt. Ez pedig egyértelműen a közterület fönntartásával kapcsolatos probléma, amibe a szolgáltatónak nincs nagy beleszólása, ha pedig mégis megpróbál lépni az ügyben, akkor gyakran a zöld szervezetek tiltakozását váltja ki intézkedéseivel - tette hozzá.

A kommunikációs igazgató szerint elvileg például a vezetékek földbe süllyesztésével jóval üzembiztosabbá lehetne tenni a hálózatot, azonban nem biztos, hogy érdemes vállalni az ezzel járó magasabb költségeket, és az sem biztos, hogy a fogyasztók kifizetnék a többszörös árat.

A héten tartanó egyeztetés vélhetően elsősorban a katasztrófavédelem és a szolgáltatók együttműködésének országos egységesítéséről szól majd, de konkrétumokról majd csak a találkozó után lehet beszélni - tudtuk meg az OKF-től.

Általánosságban azonban elmondható, hogy létezik egy uniós elvárás, ami a rendszer, a szolgáltatás biztonságával, a működési feltételekkel kapcsolatos. Az OKF az ezzel összhangban lévő országos standardot dolgoz ki, amely egységesíti a szolgáltatók és a katasztófavédelem extrém helyzetekben való kooperációját - mondta el Töttős Györgyi, szóvivő.

Bizonyos megyékben jobban, másutt kevésbé jól működik a kooperáció, a minél kevesebb kár, illetve minél gyorsabb elhárítás érdekében így szükséges az együttműködés további, országos szintű összehangolása - mondta.