Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberek koronavírus-fertőzöttségének a rendszeres szűrése a garancia arra, hogy az újrainduló munkahelyek zavartalanul működni tudjanak. Most, hogy a kormány lazított a korábbi intézkedéseken, a szakszervezeti szövetség még fontosabbnak és sürgősebbnek is tartja az ingyenes Covid-teszt bevezetését Magyarországon is. Ez az ára annak, hogy a munkahelyek ne kényszerüljenek egy esetleges járványgóc kialakulása miatt újabb bezárásra – írja Kordás László, a MASZSZ elnöke közleményében.

Ebben a kormánynak óriási a felelőssége, ezért a MASZSZ ismét felszólítja a döntéshozókat: sürgősen biztosítsák minden magyar ember számára a rendszeres ingyenes ellenőrzést. Az elnök megerősíti a szövetség korábbi véleményét, miszerint ma negatív vírusteszt nélkül nem lehet megkapni egy munkát, de megtartani is egyre nehezebb. Márpedig – a hétvégi eseményeket figyelve – biztos, hogy a munkavállalók fertőzöttségének rendszeres szűrése a korábbinál is fontosabb lesz minden munkahelyen - olvasható a szakszervezetek közleményében.

Az emberek többsége viszont nem tud hetente, de még havonta sem 20-25 ezer forintot fordítani tesztekre, ezért az államnak kötelessége lenne ezt a költséget átvállalni – véli Kordás László. Az elnök szerint ugyanis egyelőre a folyamatos tesztelés jelenti a biztonságot, ezért azokat el kell végeztetni. Vannak munkahelyek, ahol az ott dolgozókat hetente ingyen tesztelteti a munkáltató, de a hosszú bevételkiesés után újrainduló vállalkozások képtelenek minden alkalmazott után kifizetni a vizsgálatokat. A kormány viszont ezt megtehetné, hiszen az EU újjáépítési alapja megfelelő anyagi forrást biztosít ahhoz, hogy a magyarok is ingyen teszteltessék magukat – érvel Kordás megerősítve korábbi véleményét: ez csak a döntéshozók szándékán múlik.

A MASZSZ követeli: a kormány akár Ausztria mintájára dolgozzon ki egy ingyenesen igénybe vehető tesztrendszert. Az elnök szerint ez az egyetlen módja annak, hogy az emberek biztonságban dolgozzanak, ne betegedjenek meg tömegével, és a gazdaság valóban újrainduljon.