Páva Zsolt, Pécs polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be kedden, hogy tömegesen mondtak fel dolgozók a Zsolnay-gyárban, és léptek át az önkormányzat által alapított új cégbe, a Ledina Kft.-be - tudósított a Bama.hu. a pécsi önkormányzat most székház- és gyárfoglalás nélkül szerezte meg az igazi Zsolnayt. A portál szerint a márkanév csak később kerülhet sorra.

Páva emlékeztetett arra, hogy néhány napja a pécsi közgyűlés úgy döntött, hogy egy új céget alapít, a Ledina Kerámia Kft.-t. Amiatt hozták létre ez utóbbit, hogy ha bármilyen diszfunkció áll elő. "Ez a helyzet a szándékuktól és aktív cselekvésüktől függetlenül állt elő", fogalmazott.

A Zsolnay örökséget szeretnék átadni, ez a legfőbb célja "a gyár védelem alá helyezésének", emelte ki a polgármester később.

Páva Zsolt elmondta, hogy ma levelet írt minden Zsolnay-dolgozónak, megköszönve az eddigi munkájukat kiállásukat, függetlenül attól, hogy hol kívánják folytatni a működésüket. Szerinte egy célszerű és ésszerű döntés volt, hogy megalapították a Ledina Kerámiát.

Minden ugyanúgy folyik tovább

Szabó Iván, az ügyben a városháza által felkért jogi képviselő azt hangsúlyozta, hogy jelenleg is folyik a munkaszerződések elkészítése, két kollégával. Az előzetes becslések szerint 130-140 főre becsülik az átvett emberek létszámát, jelenleg, pontosabban ma reggelig mintegy százötven fő dolgozott a Zsolnayban.

Azt mondta, hogy a dolgozók, amellett, hogy a fizetésüket féltették, azt kérdezték azonnal, hogy mikor tudnak újra Zsolnay név alatt dolgozni, azt a mítoszt és örökséget féltették, amelynek ők a továbbvivői.

A munkaszerződésben szerepel, hogy jogfolytonosan fogja figyelembe venni a Ledina Kft. Ez nem lenne kötelességük, de így döntött a város. A munkabérük ugyanaz lesz, akinek viszont eddig határozott időre szóló szerződése van, határozatlanra módosítják.

Szabó Iván a Dunántúli Napló kérdésére azt mondta, felajánlották azt a lehetőséget, hogy rendes felmondással szüntessék meg az emberek a munkaviszonyukat, de a legtöbben azonnal át akartak lépni. Arra kérdésünkre, hogy mi volt az indoka a dolgozók azonnali hatállyal történő felmondásának, a jogász úgy felelt, hogy egyeseknek személyes sérelmeik is voltak, "embertelen bánásmód, sértegetések", de a legtöbben arra hivatkoztak, hogy nyomozás folyik, hogy embereket hallgatnak ki, és olvassák a híreket is, és veszélyben érzik a jövőjüket, ezek mind alapos indokai szerinte az azonnali felmondásnak.

És az ár?

A Bama.hu rákérdezett, hogy miből működtetik majd a még bejegyzés alatt álló Ledina Kerámia Kft.-t, ugyanis a pécsi költségvetésben ennek sora nem szerepel. Lehetséges-e, hogy egy külső befektetőt vonnak be, amely tagi kölcsönt ad? Utóbbira Szabó Iván azt mondta, hogy erre még nem gondoltak, de köszöni az ötletet, szívesen veszik a befektetők jelentkezését. Páva Zsolt az előbbire úgy felelt, hogy a kérdésfelvetés jogos, ugyanakkor olyan gyors, prompt döntési helyzet állt elő, amely miatt nem tudtak előbb lépni, de még június eleje van, lehet mit tenni. Arra, hogy ezek szerint a következő közgyűlésen módosítják-e a város idei költségvetését, úgy felelt, hogy igen, ez valószínűsíthető.