A fontolva haladás jegyében vásárolta meg a közelmúltban a Duna Takarék Bank (DTB) Zrt. a 2014. november 14-től MNB-s felügyeleti biztos által vezetett volt Széchenyi Bank-leányt, a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t - tudta meg a Napi.hu Csicsáky Pétertől, a DTB nemrégiben kinevezett vezérigazgatójától (képünkön).

Az MNB 2015. április 17-i határozatában engedélyezte a Garancsi István érdekeltségébe tartozó fiatal bank számára a 100 százalékos tulajdonszerzést. A tulajdonosváltozást pedig a napokban jegyezte be a cégbíróság, április 30-i hatállyal.

A Széchenyi Lízingnek jelenleg mintegy 2200 ügyfele van. A társaság ugyanis annak a konzorciumnak - a Magyar Suzuki Zrt. és a Signal Biztosító Zrt mellett - tagja (a Széchenyi Bankot váltva), amely 2011-ben elnyerte a jogot a súlyosan mozgáskorlátozott személyeket új autó vásárlásában támogató rendszerben való részvételre. E rendszerben akár 900 ezer forintos támogatást is kaphatnak a súlyosan mozgáskorlátozott személyek új autó vásárlására. A lízingcég pedig alacsony kezdőbefizetés mellett, a teljes körű Signal casco-biztosítást is magában foglaló, vállalható mértékű havi törlesztő részletű hitelt kínál a konstrukcióban, melyhez a gépkocsikat - csaknem teljes termékválasztékával - a Magyar Suzuki biztosítja. A konzorcium segítségével az autók hároméves kölcsönszerződés megkötésével vásárolhatók meg. A programot komoly kritika is érte, mivel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint a mozgássérültek egy részének nem felelnek meg a nagyobb állami támogatással megvásárolható típusok.

A Duna Takarék Bank egyaránt gondolkodik abban, hogy a lízingcég meglévő ügyfeleinek újabb szolgáltatásokat adjon el,valamint bővítse az ügyfélkört - fogalmazott Csicsáky. Mivel a Széchenyi Lízing a tényleges működését csak 2014 elején kezdte meg a múlt évet veszteségesen zárta. Az új tulajdonos célja a rentábilis működés biztosítása - fogalmazott a szakember.

Új és veszteséges

A lízingcéget 2013. augusztus 1-jével jegyezte be a cégbíróság, 51 millió forint alaptőkével. A társaság 51 százalékos tulajdonosa a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. volt, míg 49 százalék az LHT Capital Kft. kezében volt.

A zrt. az induló portfólióját és az eszközeit 2013. december 30-án vette meg a Széchenyi Banktól. A társaság tényleges tevékenységét csak 2014. január 1-jével kezdte meg - derül ki a cég 2014-es beszámolójából. Így nem meglepő, hogy 2013-as üzleti évét 3,1 millió forintos veszteséggel zárta, majd a tulajdonosok 2014. júniusában a lízingcég jegyzett tőkéjét 51 millió forintra emelték, további 19 millió forintot pedig befizettek tőketartalékra. Mivel 2014 első felét a zrt. veszteséggel zárta, az MNB újabb 14 millió forintos tőkepótlásra szólította fel a tulajdonosokat, december 31-i határidővel.

A Széchenyi Bank bajba kerülése után nem sokkal, 2014. november 14-től felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB a két leánycéghez (Széchenyi Lízing és Platinum Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt.). Eközben, 2014. november 17-én az LHT Capital a tőketartalékba befizette az előírt 14 milliót. Majd 2015. februárban döntött a Platinium tevékenységi engedélyének visszavonásáról és kezdeményezte a cég felszámolását, mivel a társaság nem tudta kiegyenlíteni a jogszabály által előírt határidőre nem vitatott tartozásait, és vagyona sem nyújtott fedezetet az ismert hitelezők követeléseinek fedezésére. A Széchenyi Lízing kapcsán viszont a Napi.hu érdeklődésére az MNB márciusban úgy fogalmazott, hogy " cég esetében az MNB számára rendelkezésre álló információk szerint esély van olyan megoldásra, amely nyomán biztonságosan megoldhatóvá válik a társaság működése, refinanszírozása. Ez módot adhat az MNB számára a társaságnál jelenleg változatlanul tevékenykedő felügyeleti biztos visszavonására".

A beszámoló szerint a tulajdonosváltásra vonatkozó tárgyalások 2015 elején kezdődtek, majd a DTB átvilágította a lízingcéget. A tulajdonosváltás nyomán megkezdődött a társaság átalakítása, sikerült a stabilizációt követően az üzleti aktivitást növelni. Az utóbbit jelzi, hogy a mérlegbeszámoló szerint 2014 végén a személygépjármű üzletágban az aktív szerződések száma még csak 1744 darab volt, a portfólió értéke 873,9 millió forintra rúgott.

A friss mérleg szerint a 12 fővel működő társaság 2014-ben 65,8 millió forintos adózás szerinti veszteséget termelt.

Csicsáky: TakarékBank, Polgári, majd DTB

Csicsáky Péter 2013-ban távozott a TakarékBank Zrt.-től. A szakember 1994-től dolgozott a pénzintézetnél, amelyet 2001-től vezérigazgatóként, majd 2010-től elnök-vezérigazgatóként vezetett, 2010-ben az év bankárává is választották. Majd Magyarország egyik legfiatalabb bankjánál, a Polgári Takarékból létrejött Polgári Bank Zrt.-nél lett első számú vezető 2014. márciusában. A Polgári Takarék volt az egyik szerencsés, amely élni tudott a lehetőséggel és bankká tudott alakulni. A takarék ugyanis 2011-tól próbált bankká válni, ám az engedélykérelem elbírálását a PSZÁF felfüggesztette.

Akkoriban, az új takarékszövetkezeti törvény aláírása körüli rövid intervallumot kihasználva több takarék is nekifutott a bankalapításnak, s adta be átalakulási kérelmét a PSZÁF-ot magába olvasztó MNB-nek. A dolog iróniája, hogy ma már felszámolás alatt közülük a Buda-Cash-tulajdonú DRB-csoporthoz tartozó négy bank ( a BRB Buda Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank), míg a takarékszövetkezeti integrációból szintén kimaradt Széchenyi Bank is felszámolás alatt áll. A "túlélők" közé csupán a Polgári Bank és a Duna Takarék Bank tartozik, az utóbbi 2013. október 1-jével indult.

Csicsáky 2015. január végével jött el Polgártól, március 18. óta dolgozik DTB-nél, május 21. óta a bank vezérigazgatója - tudta meg a Napi.hu az érintettől.

Az 1960-ban, Halásziban alapított, győri székhelyű Duna Takarékszövetkezet 2008-ban a Halászi és Esztergomi Takarékszövetkezet egyesülésével jött létre, akkoriban az ország legnagyobb takarékszövetkezete volt. Az immár győri központú DBT a 2014-es beszámolója alapján tavaly februárban Felcsúton is fiókot nyitott, így már négy megye (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest) 23 településén 27 fiókja működik. A 77,25 milliárd forint mérlegfőösszegű pénzintézet alkalmazottainak átlagos létszáma 199 fő. A bank részvényeseinek száma 348, a jegyzet tőke öt százalékát meghaladó részvénye négy tulajdonosnak van, a tíz legnagyobb részvényes  pedig a szavazatok 61 százalékát tudhatja magának. A zrt. 2014-ben 5,5 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el.

A pénzintézetet a legtehetősebb magyarok közé tartozó Garancsi István érdekeltségi köréhez sorolják, aki a céginformációs adatok szerint az igazgatóság tagja és cégjegyzésre is jogosult személy. Garancsi vagyonának értékét a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015 19 milliárd forintra teszi, ezzel ő lett a 39. helyezett, míg a legbefolyásosabbak listáján a 14. helyen végzett.