A magyar állam 46,5 millió eurós beruházási támogatást nyújtott a Toray vegyipari vállalat számára akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfóliát előállító új üzem létrehozásához a közép-dunántúli régióban. Az Európai Bizottság megállapította, hogy a 46,5 millió eurós beruházási támogatás megfelel az uniós állami támogatási szabályoknak. A támogatás a verseny fenntartása mellett hozzá fog járulni a régió fejlődéséhez - teszi hozzá a bizottság erről szóló közleményében.

A 46,5 millió eurós beruházási támogatás a Toray vállalat 397 millió eurós beruházását hivatott elősegíteni, amelynek segítségével lítium-ion akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfóliát előállító új üzem épül az ország közép-dunántúli régiójában. A szeparátorfólia a fogyasztói elektronikában, az energiatárolási rendszerekben és az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorok alapvető alkotóeleme, amely az akkumulátor két fő építőelemét választja el egymástól, így megakadályozza a rövidzárlatokat, egyúttal pedig lehetővé teszi az ionok mozgását.

A 2019-ben kezdődött és a tervek szerint 2023-ban befejeződő projekt várhatóan közel 200 munkahelyet teremt közvetlenül. A termelőüzem a közép-dunántúli régióban található, amely regionális támogatásra jogosult terület. Ez lesz a Toray első szeparátorfólia-gyártó üzeme Európában.

A bizottság a támogatási intézkedést a regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás (2014-2020) alapján értékelte, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az EU kevésbé fejlett régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a területi kohézió megvalósulását az egységes piacon.

A közlemény szerint a bizottság megállapította, hogy:

  • az állami finanszírozás nélkül a projektet Magyarországon vagy más uniós tagállamban nem hajtották volna végre;
  • a támogatás összege nem lépi túl a beruházás magyarországi generálásához minimálisan szükséges összeget;
  • a beruházási támogatás hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez, valamint egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez és versenyképességéhez.

Mindezek alapján a testület arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlesztésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatás által előidézett versenytorzulás hatásait.