A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A 2005-ben eredetileg a pályakezdők elhelyezkedésének támogatására létrehozott Start program keretében az APEH adatai szerint 164 ezer fiatal, köztük 64 ezer felsőfokú végzettségű váltotta ki a kártyát. Az elmúlt években kisebb-nagyobb ingadozások mellett nagyjából 30-40 ezer körül alakult a kiadott kártyák száma, e tekintetben az idei első félév 15,5 ezres száma nem jelentene kiugróan rossz adatot, ám a foglalkoztatottak minőségében komoly változás történt.

Az APEH adataiból ugyanis látszik, hogy a tapasztaltabb dolgozók, illetve a nagyobb kedvezményt biztosító programban foglalkoztathatók továbbra is keresettek - eközben pedig az eredeti célszegmens, a pályakezdők száma mérséklődött.

A program keretében az első évben csupán 10, a második évben pedig 20 százalék járulékot kell a foglalkoztatottak után fizetnie a munkaadónak. Felsőfokú végzettségű fiatal foglalkoztatása esetén a járulékkedvezmény egy évre szól, amelyből első kilenc hónapban 10, a következő három hónapban pedig 20 százalék a járulékfizetési kötelezettség.

Sokan hiába igényelték a pályakezdőkártyát, mivel a kedvezményeket nem tudták teljesen kihasználni, főleg akkor, ha biztos munkalehetőség hiányában váltották ki azt - épp ezért egy idő után már jó előre felhívják a fiatalok figyelmét, hogy csak konkrét állás birtokában kérjék azt. Jelenleg a kiadott 164 ezer kártyából mindössze 64 ezer érvényes.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adóhivatal adataira támaszkodó tájékoztatása szerint a munkaadók 2007-ben még havonta átlagosan több mint 31 ezer, 2008-ban már közel 38,5 ezer, míg 2009-ben 37,2 ezer pályakezdőt foglalkoztattak a kedvezmények mellett. A legtöbb igénylő és kiadott kártya is a főváros és Pest megye, valamint Borsod megyében található.

A Start program kibővítése nem volt sikeres, a tartós álláskeresők, kisgyerekesek támogatására kidolgozott Plusz, valamint a tartós álláskereső 50 fölöttiek, rátosok és alacsony iskolai végzettségűeknek szánt Extra program kihasználtsága csak lassan bővült. Az igénylők havi száma itt jócskán meghaladta az átlagosan foglalkoztatottak számát. Tavaly átlagosan közel 18 ezer főt foglalkoztattak a Start Plusz kártyával, vagyis itt egyáltalán nem érződött a pályakezdőknél tapasztalt visszaesés, noha azonos az igénybe vehető kedvezmény.

A legnagyobb kedvezményt biztosító Start Extra programban a munkáltató az első évben mentesül a járulékfizetés alól, ha a kedvezményezett körből választ új alkalmazottat, míg a második évben mindössze 10 százalék a munkabér után fizetendő közteher.

A kártyához kapcsolódó Start régióprogramban pedig ha a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben vagy településeken lakó, rendelkezésre állási támogatásra jogosult munkavállaló foglalkoztatását vállalja a munkáltató, akkor három év továbbfoglalkoztatási kötelezettség mellett három évig járulékfizetés nélkül alkalmazhatja a kártya birtokosát. A program három éve alatt közel 32 ezren váltották ki a Start Extra kártyát, idén az első félévben többen (12,2 ezren), mint 2009-ben egész évben.

Tavaly havonta átlagosan 7,7 ezer munkavállaló kedvezményes foglalkoztatását vállalták a munkáltatók, idén márciusban pedig több mint 8,2 ezerét, miközben alig 970 főt alkalmaztak a Start régióprogram keretében.