A kedvezményes lakáshitelek megjelenésével, a hitelfelvételi kedv növekedésével egy időben szinte az összes bank kínált biztosító partnerén keresztül hiteltörlesztési biztosítást. Ezek a biztosítások elsősorban abban az esetben segítenek a hitelfelvevőn, ha munkanélküliség vagy hosszan tartó betegség, baleset miatt nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A biztosítások többsége ilyenkor a havi fizetendő összeg mindhárom elemét - a tőkét, a kamatot és a kezelési költséget is - fizeti a biztosított helyett, biztosítási terméktől függően 6-12 hónapon keresztül. A biztosított hitelfelvevők többsége munkanélküliség miatt nem tudja fizetni a vállalt és időközben jelentősen megnövekedett törlesztés fizetését.

A forint soha nem látott gyengülése miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek azok, akik devizában vették fel a hitelüket. Mindennek ellenére a K&H Biztosítónál nem növekedett meg jelentősen a hiteltörlesztési biztosítások iránti érdeklődés. Ennek egyik oka, hogy a hitelfelvevők jelentős része a havi törlesztőrészlettel már elérte azt a felső határt, amit a családi költségvetés még elbírt, ezért egy átlagos, havi 50 000 forintos hiteltörlesztéssel járó néhány ezer forintos biztosítási díjat már nem tudják vállalni - mondta el Kaszab Attila a biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A biztosítással rendelkező ügyfelek közül azonban az utóbbi négy hónapban a korábbi időszakhoz viszonyítva kétszer annyian kényszerültek arra, hogy helyettük a társaság vállalja át a törlesztőrészlet fizetését - teszi hozzá a szakértő. A következő hónapokban a kárkifizetések terén - ami ebben az esetben a biztosított törlesztőrészleteinek fizetését jelenti - további emelkedésre számít Kaszab Attila.