Egy hónap alatt 404 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap programjára, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehetett jelentkezni szeptember 15-ig. A filmtervek feldolgozása folyamatban van, a nyertesekről szakmai zsűri dönt október végén. A Filmalap a zsűritagok neveit a kiválasztott filmtervek kihirdetését követően hozza nyilvánosságra - írta közleményében a Filmalap.

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint díjazásban részesülnek. A díjazottak számára forgatókönyv-fejlesztési pályázati kiírást is közzétesznek majd.

Dicső múlt

A jelentkezők között több ismert forgatókönyvíró és filmes mellett jelentős számban vannak szépírók, történészek és kezdő forgatókönyvírók is. A magyar történelem szinte minden korszakából érkeztek filmtervek Attila, a hunok királyának (akiről a tudomány a hagyomány és irodalom ellenére vitatja, hogy a magyarok őse lenne - a szerk.) korától kezdve, a legdicsőségesebb középkori magyar királyokon át egészen az 1956-os forradalomig. A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora - olvasható a közleményben.

Nagy öröm

Örömünkre szolgál, hogy a történelmi filmes felhívásunk megmozgatta mind a filmes szakmát, mind pedig a magyar történelemmel hivatásszerűen foglalkozó vagy a történelem iránt érdeklődő kezdőket is - nyilatkozta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója. A kezdeményezés célja azon filmtervek felfedezése és megvalósításának támogatása, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait.

Andy Vajna filmiparért felelős kormánybiztos többször nyilatkozott korábban arról, hogy hiányoznak az új magyar történelmi filmek. A Saul fia, a Szabadság, szerelem vagy a Kincsem című filmeket is történelmi témájú alkotásoknak tartja. Próbálkoztak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre - nyilatkozta Vajna tavaly a Kossuth Rádiónak.
L. Simon László fideszes kultúrpolitikus idén nyáron Tusványoson beszélt arról, hogy szerinte annak ellenére, az állam milliárdokkal támogatja a filmipart, mostanában "egy olyan film sem jött ki, mint a Hídember az első Orbán-kormány idején. Lehet kritizálni, de az legalább volt! Egyetlen történelmi tárgyú film sem készült. Nem lehetne Hunyadi Jánosról vagy a Toldiról filmet készíteni?" - tette fel a kérdést L. Simon a 444.hu tudósítása szerint.
Idén szeptemberben jelentette be a Filmalap, hogy Hunyadiról, azaz Nándorfehérvár hőseiről mégis készül történelmi film. Az utolsó bástya című filmtervnek 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. Rendezőnek Szász Jánost kérték fel. "A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotók szándéka szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt" - közölték.

Bárki jelentkezhetett

A történelmi filmes pályázaton való részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A Filmalap olyanok jelentkezését is várta, akik tehetséget éreznek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti - írták.

Az elbírálás során nem maga a hős vagy főszereplő személye, esetleg a történelmi esemény, korszak fontossága az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket támogatja, amelyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja

- írta közleményében a Filmalap.

A képen a Kincsem című film forgatása a Dunakeszi repülőterén, forrás: MTI Fotó/Kallos Bea.