Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapügyben a Fővárosi Főügyészség 2016 februárjában összesen 11 személlyel szemben nyújtott be vádiratot bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt, amely eljárás jelenleg bírói szakban folyamatban van.

A vádemelést megelőzően, az alapügytől a nyomozó hatóság elkülönített több bűnügyet, köztük a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet színlelt értékpapír vásárlásai kapcsán indult nyomozást. Ez utóbbi, Fővárosi Főügyészség által felügyelt nyomozásban a nyomozó hatóság a napokban összesen öt gyanúsítottat hallgatott ki - köztük az alapügy első és másodrendű vádlottját - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A megalapozott gyanú szerint, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. két vezető tisztségviselője a 2004. október és 2010. április között bűnsegédként segítséget nyújtott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet két vezetőjének abban, hogy vagyonkezelői kötelezettségeiket megszegve, színlelt szerződések révén pénzt utalhassanak a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek. Az átutalások céljaként megjelölt értékpapír-vásárlások nem voltak valósak, azok teljesítése nem is állt szándékukban, a tranzakciók célja ugyanis ténylegesen az volt, hogy azokkal egyrészt a Quaestor cégcsoport gazdálkodását segítsék, másrészt az egyik takarékszövetkezeti vezető érdekeltségébe tartozó vállalkozást támogassanak anyagilag.

A rendelkezésre álló adatok szerint a fenti időszakban a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet értékpapír-vásárlás címén összesen több mint 3 milliárd forintot utalt át a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek, amelyből a zrt. több mint 600 millió forintot utalt tovább, vagy fizetett ki készpénzben az érintett kft.-nek.

A gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panaszt jelentettek be, amelyeket a Fővárosi Főügyészség bírál el. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által teljesített nyomozás a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete alatt áll - olvasható a közleményben.