Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója szerint még a további drágulás sem kizárt, annak ellenére sem, hogy az első negyedévben mintegy 7 százalékkal esett a fogyasztás.

Az egyetemes szolgáltatási ár kialakulásának kulcskérdése a termékár, amit alapvetően az erőművekben felhasznált gázár határoz meg, de emellett nagyon jelentős tétel a kötelező átvétel alá tartozó úgynevezett zöld energia, amely főleg a távhő ártámogatása miatt drágítja az áramot.

Az elmúlt évben a Magyar Energia Hivatal (MEH) adatai szerint a KÁT, vagyis a zöld mérlegkörbe tartozó kötelező átvétellel termelt villamos energia összesen 66,9 milliárd forintba került, a megújuló energiák és a kapcsoltan termelt hő (távfűtés) támogatása miatt az áramfogyasztóknak minden kilowattóra után 10,91 forintot kellett fizetniük. Ennek az ártámogatásnak több mint 70 százalékát a gázbázisú kapcsolt energiatermelés, ezen belül is nagyrészt a Budapesti Erőmű kapja, aminek pedig semmi köze a valódi zöld, vagyis megújuló energiaforrásokhoz.

A négy egyetemes szolgáltató egyébként májusban nyújtotta be áremelési kérelmét, amelynek jóváhagyott változatát június közepén tette közzé a MEH. Július elsejétől tehát az E.On és a Démász területén már megemelkedett a villamos energia díja 7,5, illetve 4,6 százalékkal, augusztus elsejétől pedig az Elmű és az Émász is emel, mégpedig 1,6, illetve 10,9 százalékkal. Ehhez adódott az áfaemelkedés, így a bruttó végfelhasználói ár az egyes tömbtarifánál 44-47, a kettes tarifánál 45-48 forint/kilowattóra közötti mértékre drágul.

Az eltérő árakat a szolgáltatók beszerzési portfóliójának különbözősége indokolja. az Elmű és Émász termékárának drágulásakor figyelembe vették, hogy egy hónappal később történik meg az emelés, így arányaiban valamivel nagyobb mértékű, mint ha júliustól lépett volna életbe. A MEH minden szolgáltatónál néhány százalékkal kisebb áremelést hagyott jóvá, mint kérték, ezért ez is kihathat arra, hogy októbertől valószínűleg nem várható árcsökkenés.