Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vételi opciójával élve 940 millió forintért megvásárolta a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. E.On-csoport által birtokolt 50 százalékos részvénycsomagját. A tranzakció zárásával egyidejűleg kinevezték az MVM Zrt. által a társaság igazgatóságába és felügyelő bizottságába delegált vezető tisztségviselőket - közölte az állami vállalat.

Az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásakor az MVM vételi opciót szerzett a Panrusgáz Zrt. az E.On Ruhrgas International GmbH tulajdonában lévő részvénypakettjének megvételére. A tranzakció 2015. február 12-én sikeresen lezárult, az MVM Zrt. 940 millió forintért vásárolta meg a társaság 50 százalékoss tulajdonrészét megtestesítő 600 darab törzsrészvényét - áll a közleményben.

A tulajdonszerzést követően megtartott közgyűlésen a tisztségviselők kinevezéséről is döntöttek. A Panrusgáz Zrt. Igazgatóságának tagja Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Tibor, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. igazgatóságának tagja, Králik Gábor, az MVM Zrt. földgázüzletági igazgatója, továbbá Szivek Norbert. A Panrusgáz felügyelő bizottságába választották Hartmann Pétert, az MVM Zrt. igazgatóságának tagját és Grmela Zoltánt, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezető jogtanácsosát.

A Panrusgáz Zrt. 1994. október 1-jén alakult, fő tevékenysége az oroszországi Gazpromtól származó földgáz értékesítése Magyarországon. A társaság további részvényesei az "LLC Gazprom export", valamint a Centrex Hungária Zrt.