Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A bank a harmadik negyedév után látott jó teljesítményen is javítani tudott valamelyest, így végül 10 milliárdos adó előtti és 6,7 milliárdos adó utáni eredménnyel zárta az évet. Ez adó előtti soron 38, adó után pedig 26,5 százalékos növekedés, ami jelentősen meghaladja a menedzsment korábbi várakozásait. A társaság mérlegfőösszege 11,8 százalékkal 689,6 milliárd forintra emelkedett. A szép teljesítmény mögött persze némileg bejátszik az alacsonyabb bázis is, hiszen a 2007-es év eredménye viszont elmaradt a tervezettől.

A bank 1,64 milliárd forintos eredményt ért el az utolsó negyedévben, ami valamelyest még meg is haladta a harmadik - az utolsó békeidős negyedév - eredményét. A negyedik negyedévben azért látszik a hitelválság hatása, elsősorban a hitelezési feltételek szigorodása miatt a társaság negyedik negyedéves hitelfolyósítása 10,9 milliárd forintot tett ki csupán. Ez az előző év azonos időszaki 25,1 milliárd forintos teljesítménytől 56,6 százalékkal maradt el, és az előző negyedévi 22,8 milliárd forintnál is 52,2 százalékkal lett alacsonyabb.

Tovább folyatódott a kamatmarzs szűkülése, az utolsó negyedév 8 bázispontos csökkenésével a társaság kamatmarzsa az egész évre nézve 31 ponttal 2,53 százalékra szűkült. Javult ugyanakkor a költséghatékonysági mutató 51,6 százalékra a korábbi év 56 százalék feletti értékéről. A részvényesi vagyon 25,8 százalékos növekedést mutat a 2007-es évhez képest ami azt jelenti, ami azt jelenti, hogy a részvényesek vagyona 40,3 milliárd forinttal nőtt a tavalyi év során. Ezek a számok egyben azt is jelentik, hogy a menedzsment valószínűleg élhet az áprilisi közgyűlésen Spéder Zoltán az igazgatóság elnöke javaslatára elfogadott szigorított feltételű részvényopcióval.

A részvényenkénti eredmény 101 forint lett, ami jelentősen meghaladja a 90 forint eredményt valószínűsítő elemzői várakozásokat is. Ugyanakkor kérdéses, hogy a társaság részvényárfolyamára milyen hatással lesz a jó gyorsjelentés a mostani időkben amikor a bankrészvények árfolyamát sokszor legkevésbé azok eredménye befolyásolja. Ezen még az sem biztos hogy változtat, hogy az FHB sok olyan kockázati tényezőtől mentes, ami nagyobb versenytársairól nem mondható el.