Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon a munkát terhelő adók magasabbak még a visegrádi államok átlagánál, a társasági adókulcs azonban már most is versenyképes. A kormány a magasabb adóterhek helyett jövedelemtermelést fokozó innovációkra és beruházásokra ösztönzi a cégeket, a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) pedig kedvezményes adózási lehetőségekkel támogatja - mondta az államtitkár.

Az adóadminisztrációt minimálisra csökkentő kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) alapján már több mint 360 ezren, a kiva alapján pedig már több mint 40 ezren adóznak, és az államtitkár arra számít, hogy az utóbbit sokan fogják még választani rövid időn belül. Az adóadminisztráció jelentőségét azért emelte ki, mert az jobban sújtja a kisebb cégeket, költségei uniós átlagban a mikrovállalkozások árbevételének 2,5 százalékát is eléri.

A kkv-k adózása az szja-bevallások mintájára egyszerűsödhet, az adók száma csökkenhet, újabb gazdaságfehérítő intézkedések várhatók az adóelkerülések és a fekete foglalkoztatás ellen, az adóhatósági szolgáltatások tovább korszerűsödhetnek - közölte Izer Norbert, akinek várakozása szerint 2021-tól a vállalkozások többségének adóbevallását a NAV készítheti el.

A jövőre megszűnő eva (egyszerűsített vállalkozói adó) szerint adózók az adóhatóságtól napokon belül kapnak tájékoztatót arról, hogy a későbbiekben milyen adónemek közül választhatnak, és ezek milyen lehetőségekkel járnak.

Izer Norbert úgy látja, hogy magyar adórendszer 2010 óta egyszerűsödött és átláthatóbb lett, az adószerkezet előnyére módosult. Elsősorban a munkát terhelő adók mérséklésének köszönhető, hogy a közterhek a GDP 2 százalékával azonos mértékében csökkentek, a bevételeket viszont ezzel párhuzamosan növelte az adóelkerülés visszaszorítása.