Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben júniusban 687 milliárd forint, az első félévben 3793 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Ennek megfelelően havi alapon 1,7, míg féléves alapon 1,1 százalékos visszaesést regisztrált a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Éves alapon növekedést tudtak felmutatni az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek (júniusban 0,9, félévben 0,6 százalék), de ugyancsak örülhettek a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben dolgozók, illetve az illatszer-, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalom ugyanakkor összességében 4,2 százalékkal esett vissza az év hatodik hónapjában (félévben 2 százalékos csökkenés). Júniusban a legnagyobb mértékű csökkenés a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (11,7 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (10,4 százalék) jelentkezett, de kisebb forgalmat regisztráltak az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a használtcikk-üzletek is. A magas benzinárak miatt nem meglepő, hogy kevesebb üzemanyagot veszünk, az előző évihez képest, mind júniusban, mind az első félévben 2,9 százalékos csökkenést tapasztalhattak a kutak. Mindezzel párhuzamosan stagnált a forgalom a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben.

Nem meglepő módon, a maga 38,1 százalékával továbbra is a központi régió vette ki a legnagyobb részét a kiskereskedelmi forgalomból az első negyedévben, ezen kívül a többi régió maximum 11,8 százalékot tudott felmutatni. Ebben az időszakban a régiók többségében emelkedett a forgalom volumene, legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (1,6 százalék) és Közép-Dunántúlon (1,5 százalék), míg csökkenést két régióban regisztráltak: Dél-Dunántúlon (1 százalék) és Észak-Magyarországon (0,4 százalék).

Stagnálás májushoz képest

Amennyiben azt nézzük, hogy májushoz képest hogyan változott a forgalom, úgy összességében stagnálást látunk. Ezen belül az élelmiszer kiskereskedelem 0,3 százalékkal bővült, a nem élelmiszer nem mutatott lényegi elmozdulást, míg több benzin fogyott, ami leginkább az élénkülő idegenforgalomnak köszönhetünk.

Az EU is visszaesett

Az Eurostat augusztus 3-án megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. júniusban 0,7 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Júniusban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 11 tagállamban bővülést, 2-ben stagnálást, 9-ben csökkenést mutattak. A térség - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül Franciaországban 0,9 százalékkal, az Egyesült Királyságban 0,6 százalékkal nőtt, míg Németországban 0,4 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem volumene. A magyarországi forgalomcsökkenés az EU-27 átlagánál nagyobb mértékű volt.