Nem nyugtatta meg a termelőket a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki bejelentése a Pápai Hús 1913 Kft. sertésbeszállítóinak szánt támogatásáról, tegnap ugyanis 70 élőállat beszállító demonstrált a cég székhelyénél, teljes elmaradt járandóságukat követelve. A VM által tervezett támogatás csak a legkisebb lejárt követeléseket rendezné, legfeljebb 2,5 millió forintig, az ennél nagyobb követeléssel fellépő beszállítók megsegítésének módját még vizsgálják. A VM szerint augusztus 15-ig mintegy 666 millió forintnyi lejárt tartozása van a cégnek az élőállat beszállítók felé, amiből a legkisebb követelésösszegekkel rendelkező 122 termelőé összesen 82 millió forintot tesz ki. Összesen 155 élőállat beszállítóról tudnak. Egyelőre nem világos, hogy a támogatás hogyan hat a csődeljárásra, bár Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint többféle jogtechnikai eljárást vizsgálnak, hogyan lehetne ezt legálisan megoldani. A végleges megoldást a napokban választják ki. A húsüzemnek esetleg nyújtandó támogatásról nem esett szó a pénteki sajtótájékoztatón.

Csepregi Kálmán a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője, a tüntetés egyik szervezője szerint a közelmúltban 155 sertésbeszállító részvételével - akiknek mintegy 800 millió - egymilliárd forintnyi jószág árával tartozik a húsüzem - érdekközösséget hoztak létre, amelynek három vezetője és ügyvédeik képviselik a beszállítók érdekeit.  A székesfehérvári rendőrkapitányságon is ők tettek feljelentést csalás miatt ismeretlen tettes ellen, de valójában már a cég új, az önkormányzati tőkeemelést követően kinevezett vezetésének fizetési késedelme miatt. A Csepregi által képviselt termelői csoport azt követően kezdett szállítani, hogy az állami pénz felhasználásával az önkormányzat március 6-án bejelentette a tulajdoni hányad szerzésről és tőkeemelésről szóló szerződés aláírását - utóbbiról egyébként április 19-én döntött Pápa közgyűlése, és ezt követően jegyezték be a cégbíróságon is -, épp ezért a termelők szerint nekik tulajdonképp az állam tartozik az állataik ellenértékével.

A gazdák petícióját - amelyben jelezték, hogy állami garancivállalás, vagy az önkormányzat készfizető kezessége ellenében hajlandóak további szállításokkal segíteni a csődeljárás alatt lévő cég reorganizációját, ha szeptember 30-ig az eddigi szállítmányok teljes árát kifizeti az üzem - ugyan átvette a vállalat megbízott ügyvezetője, Uzsoki András, de azt is jelezte, hogy a csődtörvény előírásai szerint járnak majd el az ügyben. A pápai húsüzem teljes tartozása ennél lényegesen magasabb lehet. A Napi Gazdaság érdeklődésére Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, hogy azon túl, hogy a város tulajdonos, a legnagyobb, mintegy 400 millió forintot meghaladó hitelezői igényt jelentett be a csődeljárásban a többségi befolyás alá eső követelések sorban. Tavasz óta 1,28 milliárd forint értékben emelt tőkét a város, továbbá 150 millió forint tagi kölcsönt nyújtott a gyárnak. Az önkormányzat a csődtörvény szerint rendezné az ügyet, ezért, bár többségi tulajdonos, nem készül külön ajánlattal a sertésbeszállítók számára a csődegyezségi tárgyalás előtt.

A céget előbb stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította az állam, majd ezt követően napokon belül csődeljárást kért maga ellen a társaság. Az első csődegyezségi tárgyalást szeptember 6-ra tűzték ki.  A sertéstartók nem tartják elfogadhatónak a csődegyezségi eljárásban a nekik megajánlott összeget sem. A gazdák mindenesetre emelték a tétet: ha nem tudnak "szót váltani" egy héten belül Orbán Viktor miniszterelnökkel és nem kapnak választ követeléseikre, akkor traktoraikkal a parlament elé vonulhatnak. Ha pedig nem orvosolják a problémáikat, akkor Brüsszelhez fordulhatnak.