Jogszabály szerint illeti meg mintegy 10 millió forint a távozó minisztereket, függetlenül attól, hogy lemondanak, vagy felmentik őket. Trócsányi László esetében így az az érdekes, hogy szabadságmegváltásra 2,6 millió forintot fizettek neki, amikor úgy volt, hogy ő lesz a magyar kormány által az Európai Bizottságba delegált tagja. Végül ebből nem lett semmi, mert összeférhetetlennek találta az Európai Parlament szakbizottsága a pozícióval, helyette pedig a brüsszeli állandó képviselet vezetője, Várhelyi Olivér lett a bővítésért felelős biztos.

A Blikk szerint a szabadságmegváltás több kérdést is felvet: a lap ugyanis úgy számolja, hogy másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak. Maga a leköszönt miniszter azt felelte az újságnak, hogy:

"Igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyom megszűnésének dátuma 2019. június 30. volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére. A magam részéről jóhiszeműen jártam el. Értesültem, hogy a politikai vezetőket érintően a szabadságmegváltást illetően eltérőek a jogértelmezések. Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt."

A milliós szabadságmegváltások az elmúlt időszakban egyáltalán nem ritkák: a Napi.hu több cikkben is foglalkozott az önkormányzati választások után azzal, hogy a leváltott polgármesterek nem egyszer tízmilliós lelépti pénzt kaptak így. A rekorder az érdi polgármester, T. Mészáros András (Fidesz), aki 7,3 forintnyi szabadságot váltott meg.