Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csaknem minden második magyar (41 százalék) arra számít, hogy nagyon nehezen él majd meg pusztán az állami nyugdíjból. Harmaduk szerint az állami nyugdíj semmire sem lesz elég, míg 15 százalékuk egyenesen azzal számol, hogy egyáltalán nem is kap állami nyugdíjat - derül ki a K&H Biztosító felméréséből.

Bár a harmadik negyedévhez képest csökkent az arányuk, de 35 százalék még mindig úgy gondolja, hogy nyugdíjasként nélkülözni fog, illetve ugyanennyien vélik úgy, hogy nem tudják majd fenntartani a lakásukat. A válaszokból kiderül: 43 százalék gondolja úgy, hogy valamivel rosszabbul él majd nyugdíjas korában az állami nyugdíjból és egyéb megtakarításaiból. Ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban mindössze 23 százalék reménykedik, ennek ellenére a válaszadók egyharmadának nincs semmilyen megtakarítása.

A többség tehát tisztában van azzal, hogy nyugdíjas éveire anyagi problémái lehetnek, a "nyugdíjbomba" tehát tudatosulni látszik. Már kérdés, hogy a hatástalanítása érdekében ki milyen erőfeszítéseket tud vagy akar tenni - állapította meg Kuruc Péter, a biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

Az eredmények alapján a többség tart attól, hogy hosszú távon a megtakarítások keveset érnek majd, illetve az állam elveheti azokat.

Arra a kérdésre, hogy az állami nyugdíjon felüli milyen megélhetési forrásokra számítanak, a válaszadók 33 százaléka az önkéntes nyugdíjpénztárt említette, 12 százalék úgy gondolja, hogy az ingatlanából élne majd meg, 10 százalék pedig a nyugdíjbiztosításokra számít. A válaszadók 9 százaléka abban bízik, hogy a vállalkozásából meg tud majd akkor is élni, míg 8 százalék arra bazíroz, hogy nyugdíjas korában a a gyermekeitől kap anyagi támogatást. További 38 százalék egyik lehetőségre sem számít.

Az elegendő nyugdíjhoz átlagosan 21 ezer forintot tartanának szükségesnek havonta megtakarítani.

Szükséges havi megtakarítás
ForintMegoszlás (%)
Legfeljebb 10 ezer27
10-20 ezer35
20-30 ezer12
30-50 ezer8
Több mint 50 ezer4
Forrás: K&H Biztosító

Érdekesség, hogy minél több ideje van valakinek hátra a nyugdíjig, annál magasabb összeget szeretne félretenni. Havi 20-30 ezer forint közötti összegre 12 százalék szerint lenne szükség. Nyugdíjbiztosításban havi 15 ezer forint megtakarítással 25 év alatt az adójóváírást is figyelembe véve, a hozamoktól függően akár több mint 8 millió forintnyi tőke is felhalmozható.

A megkérdezettek 64 százalékának van valamilyen megtakarítása, közülük pedig 40 százalék kifejezetten nyugdíjcélra félretett megtakarítással is rendelkezik. Az utóbbiak értéke azonban igen alacsony: ahol van ilyen megtakarítás, ott a megtakarítók 46 százalékánál az összeg nem éri el az 500 ezer forintot.

A kutatást a K&H és a Free Association a biztonságérzetet leginkább befolyásoló tényezőket és annak várt változásait vizsgálta: jelenlegi, rövid és hosszú távú anyagi biztonság; közbiztonság, ingatlanokkal kapcsolatos félelmek, természeti csapások, közlekedésbiztonság, járművek biztonsága és utazás. A K&H biztos jövő index a 9 részindex súlyozott átlaga. A 2015. utolsó negyedévére vonatkozó adatok felvételének időpontja 2015. november 17-30. volt.